Nagyvilág

Barroso: továbbra sincs megoldás a válságra

Európa továbbra sem talált olyan megoldást szuverén adósságválságára, amely helyreállítaná a befektetői bizalmat - ismerte el az Európai Bizottság elnöke.

Egy portugáliai konferencián José Manuel Barroso újságírók előtt úgy nyilatkozott, hogy az európai gazdasági helyzet “igen aggasztó”, és kormányzati integráció nélkül lehetetlen az euró megtartása.

Az Európai Bizottság szerdán az euróövezeti országok költségvetésének szorosabb ellenőrzését célzó jogszabályi indítványokat tett. Ezek szerint a közös pénzzel fizető országoknak lehetővé kellene tenniük, hogy a brüsszeli bizottság minden év október közepéig áttekinthesse a következő esztendőre szóló költségvetési tervezetüket, és változtatásokat javasolhasson, ha megítélése szerint azok nem illeszkednek az uniós költségvetési szabályokhoz.

Egy másik szabályozási javaslat értelmében megteremtenék a jogi alapot azon euróövezeti országok gazdaságpolitikájának szoros felügyeletéhez, amelyeknek pénzügyi mentőövet dobott az eurózóna, illetve amelyeket súlyos pénzügyi instabilitás fenyeget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik