Gazdaság

Még borúsabban látják a jövőnket

Jövőre recesszióba süllyed az euróövezet, és ez a vártnál jóval lassabb növekedést okoz Közép-Kelet-Európában, így a magyar gazdaságban is.

A UBS bankcsoport londoni befektetési és gazdaságelemző részlege átfogó új prognózisában azt közölte, hogy a súlyosbodó szuverén adósságválság miatt az általa eddig valószínűsített 0,2 százalékos növekedésről 0,7 százalékos visszaesésre módosította az euróövezeti gazdaság teljesítményére adott, 2012 egészére szóló becslését.

A ház szerint a valutauniós recesszió valószínűleg már az idei negyedik negyedévben elkezdődött.

A UBS londoni elemzői mindezek alapján azzal számolnak, hogy az európai felzárkózó térség is a vártnál jóval gyengébben teljesít jövőre. A cég új előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2012-ben stagnálni fog a UBS közgazdászai által eddig valószínűsített 0,5 százalékos növekedés helyett.

A ház 1,0 százalékról 0,5 százalékra csökkentette a jövő évi cseh GDP-növekedésre adott prognózisát, Lengyelországban pedig az eddig jósolt 2,9 százalék helyett 2,5 százalékos gazdasági növekedést vár 2012-ben.

Magyarország kilátásaival kapcsolatban a UBS londoni elemzői annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar gazdaság az euróövezeti recesszió miatt “elvesztette egyetlen növekedési hajtóerejét”, vagyis a külső keresletet. A cég elismeri, hogy a zéró százalékos jövő évi magyar növekedésről szóló előrejelzése gyengébb a piaci konszenzusnál, amely jelenleg 0,4 százalékos magyar GDP-bővülést valószínűsít 2012-re.

A UBS londoni szakértői szerint ugyanakkor a magyar gazdaság 2013-ban már élénkülni fog a belső és a külső kereslet várható fokozatos feléledésének hatására: a ház arra az évre 1,4 százalékos gazdasági növekedést jósol Magyarországon.

Az euróövezeti recessziót más nagy londoni házak is gyakorlatilag biztosra veszik új prognózisaikban, és több citybeli cég emiatt szintén rontotta közép-kelet-európai előrejelzéseit.

0,2 százalékos GDP-visszaesés

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének felzárkózó térségi közgazdászai legújabb globális előrejelzésükben közölték, hogy az általuk eddig jósolt 0,5 százalékos növekedés helyett 2012-ben most már átlagosan 0,2 százalékos GDP-visszaesést jósolnak az euróövezetben.

A ház ennek nyomán Magyarországon az eddigi prognózisában szereplő 1,2 százalékos növekedés helyett 2012 egészére – a UBS-hez hasonlóan – stagnálást vár, de a Morgan Stanley londoni elemzői a következő hat hónapban technikai recessziót is valószínűsítenek a magyar gazdaságban, vagyis nem tartják kizártnak, hogy két egymást követő negyedévben csökkenni fog a magyar GDP-érték.

A cég a cseh gazdaságra adott 2012-es növekedési előrejelzését szintén meredeken, 1,5 százalékról 0,5 százalékra csökkentette, Lengyelországban pedig az eddigi 3,2 százalék helyett 2,5 százalékos növekedést jósol jövőre.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház minap összeállított előrejelzése szerint az euróövezet az adósságválság okozta súlyos makrogazdasági károk miatt a következő két teljes évet recesszióban tölti. A cég londoni közgazdászai azzal számolnak, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítménye 2012-ben átlagosan 0,5 százalékkal, 2013-ban 1,0 százalékkal esik vissza.

A Capital Economics elemzői szerint azonban ha az adósságválság gyors eszkalálódásnak indulna – például rendezetlen körülmények között bekövetkező törlesztési leállások, bankválság vagy akár az euróövezet valamilyen formájú felbomlása formájában -, az ennél is sokkal mélyebb recessziót okozna a valutaunióban.

Az euróövezet a JP Morgan bankcsoport Londonban ismertetett legújabb előrejelzése szerint is recesszióba süllyed jövőre. A cég szerint ez azt is jelenti, hogy ha a recesszió valóban bekövetkezik, és a tagállamok nem módosítják jelenlegi költségvetési kiigazítási terveiket, akkor a pénzügyi gondokkal küszködő eurógazdaságokban a kitűzött céloknál messze nagyobb államháztartási deficitek várhatók.

A JP Morgan saját becslése például Görögországban 2012-ben 4,5 százalékos GDP-mínuszt valószínűsít, és a cég azzal számol, hogy a görög államháztartási hiány – további megszorító lépések nélkül – jövőre eléri a hazai össztermék 10,4 százalékát az 5,6 százalékos hivatalos deficitcéllal szemben.

A JP Morgan londoni elemzőinek számításai szerint az euróövezet egészében átlagosan 2 százalékponttal haladja majd meg az államháztartási hiány a hivatalosan kitűzött célokat a 2012-2014-es időszakban, a GDP-arányos államadósság-ráták pedig 2014-ig átlagosan akár 14 százalékponttal is magasabbak lehetnek a célszinteknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik