Belföld

A szocialisták megmutatnák a válságból való kiutat

Bódy Géza
Bódy Géza

2011. 11. 29. 14:02

Az MSZP alelnöke szerint az európai szocialisták kiutat tudnak mutatni az évek óta tartó pénzügyi és gazdasági válságból.

Kovács László az európai szocialisták pártjának múlt hétvégi, brüsszeli rendezvényéről számolt be.

A politikus azt hangoztatta: “itt az idő, hogy egy új baloldali többség vezesse ki Európát a válságból, és helyes fejlődési útra, a fenntartható fejlődés útjára állítsa”.

Az ellenzéki párt alelnöke emlékeztetett arra, hogy a 2008-2009-es pénzügyi, majd gazdasági válság szinte mindenütt Európában a baloldal választási vereségét hozta.

Személyes véleménye szerint ennek az oka az lehetett, hogy bár egyik oldal sem tudta kezelni a válságot, de a baloldal – alacsonyabb jövedelmű rétegekből kikerülő – választóit a válság jobban sújtotta, így ők jobban elvárták volna a pártjuk válságmegoldó képességét.

Kovács László szerint azonban az utóbbi egy-két évben a választók egyre nagyobb aránya döbben rá arra, hogy a konzervatívok neoliberális politikája nem képes hatékonyan kezelni a válságot, és a terheket a kis jövedelmű csoportokra hárítja.

Úgy látja, ez a felismerés segítette már kormányra a dán szociáldemokrata pártot, és ez a felismerés növeli a baloldal választási esélyeit Francia-, Német- és Olaszországban is.
A szocialista politikus szerint ahhoz, hogy gazdaság, a munkahelyek száma növekedjen, és erős, stabil pénzügyi rendszer jöjjön létre, több lépésre is szükség lenne.

Ezek között említette a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését, a “zöld”, azaz a környezetszennyezést sújtó adó bevezetését, a progresszívabb adózási rendszert, továbbá a nyugdíjalapok védelmét.
A két utóbbira utalva jelezte: szerinte azokkal éppen ellentétes a jelenlegi magyar kormány politikája.

Kovács László azt is hangoztatta: a szocialisták álláspontja szerint a pénzpiacok nem uralhatják a társadalmat, azt szolgálniuk kell. Szavai szerint ezért nagyobb hatáskört kellene adni a pénzpiacokat és pénzintézeteket ellenőrző, már létrehozott, “de még nem nagyon működő” uniós intézményeknek, hatóságoknak. Hozzátette: támogatják egy független, európai hitelminősítő intézet létrehozását is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.