Gazdaság

Matolcsy időviharban

Miniszteri írás, amely szerint "helyreállítottuk majd" a pénzügyi egyensúlyt.

„Magyarország példátlan sikerrel állította helyre az állam pénzügyi egyensúlyát az elmúlt 18 hónapban” – írja a legfújabb Heti Válaszban a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György újabb cikkében hosszan sorolja, mi minden kellett ehhez. Szerinte az volt a kulcs, hogy „mindez nem hagyományos módon történt. Megszorításokkal nem lehetett volna sikert elérni ennyi idő alatt, ehhez merész és szokatlan eszközökre volt szükség”.

Szerinte az első csatát megnyertük, fordulóponthoz érkeztünk: „a pénzügyi egyensúly helyreállítása után helyre kell állítanunk gazdaságunk növekedési képességét”.

E tételt ugyanakkor rögtön következő mondatában maga a miniszter cáfolja meg.

„A pénzügyi egyensúlyhoz gyorsuló növekedésre, bővülő foglalkoztatásra, csökkenő munkanélküliségre, új beruházásokra és erősödő családi vállalkozásokra van szükségünk. Még nem tartunk itt, sőt újabb vállalati csődhullám jöhet, stagnálásba fordulhat a gazdaság és jelentősen csökkenhet a hitelkínálat.” Az IMF-sztori kapcsán Matolcsy György úgy véli, hogy „növekedési tervünk akkor lesz biztonságban, ha pénzügyi védőhálót vonunk köré, ha a pénz világából már nem érheti támadás: ezért tárgyalunk a Valutalappal és az unióval egy új, biztosítási típusú védőhálóról, ami nem növeli az államadósságot, de biztonságot ad az eurózóna kockázatai ellen”.

A tárcavezető egyébként úgy véli: „sem a 2008-as válság előtt, sem utána nem találunk példát arra a globális gazdaságban, ezen belül az unióban és az eurózónában, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen mértékű pénzügyiegyensúly-javulást ért volna el egy ország, ráadásul megszorítások nélkül. Egyetlen időszakhoz hasonlítható ez a gyors siker, az 1945-1947 közötti gyors, háború utáni újjáépítéshez: akkor a fizikai világot, most a pénzvilágot építettük újjá”.

A Matolcsy által példaként említett korszakban egyébként az a Nagy Ferenc kormányzott, aki a wikipédia szerint hat elemit végzett, és attól a Tildy Zoltántól vette át a kormányrudat, akivel közösen szervezte a Független Kisgazdapártot. Kormánya csak 16 hónapig regnált, de neki köszönhetjük a forintot. Nagy Ferenc ellenezte mind a Baloldali Blokk, mind a háború előtti elit hatalmi törekvéseit; a rendszer polgári demokratikus konszolidációjára törekedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik