IMF
Gazdaság

Itt az IMF, hol az IMF – Trükk vagy valóság?

A kormány csak egy szándékot deklarált az IMF-tárgyalások belengetésével. Kérdés, hogy 3-4 hónap múlva ez mire lesz elég?

Csütörtök délután alaposan megbolydult a Szabadság téri Bankcenterben az IMF kicsi magyar irodája. A helyi IMF-esek is csak a sajtóból értesültek arról, hogy a magyar kormány, konkrétan a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sajtóközleményt adott ki, amelyben újfajta IMF-együttműködést lengetett be. Az irodavezető, Irina Ivascsenko magyarországi képviseletvezető szóhoz sem jutott, igazán nem is mert megszólalni, Washingtonban hívta a feletteseit, amiből kiderült számára, hogy a főnökei sem tudnak semmiről. Különösen érthetetlen volt a hazai iroda számára, hogy mit takarnak a kedvezőbb paraméterekre, a nagyobb magyar mozgástérre vonatkozó egyoldalú nyilatkozatok.


Fotó: AFP

Közlemény és ellenközlemény

Egy pillanatra talán érdemes pontosan idézni a két hivatalos közlést, előbb az NGM-ét, utána az IMF-ét. Az NGM csak a közleménye végén hozta be az IMF-et, mégpedig a következőképpen: „Ezért jó eszköz lehet számunkra egy újfajta, már a saját érdekeink szerint berendezett gazdaságunkhoz igazított együttműködés az IMF-fel, amely a régivel szemben nem csökkenti, hanem növeli pénzügyi-gazdasági függetlenségünket. Az újfajta megállapodás ugyanis – szemben a régivel – nem növeli az államadósságot, mivel nem hitelfelvételről szól, voltaképp egy biztosítást kötünk, amely növeli a befektetői biztonságot Magyarországon…

…Az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében megkezdjük a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről.”

Az IMF igazán nem vette fel a kesztyűt, de egy lényeges tévedésre azért felhívta a figyelmet. Irina Ivascsenko a következő közleményt adta ki:

„Az IMF szakértői az IMF alapokmánya IV. cikkelye szerinti szokásos konzultáció, valamint a korábbi program második utólagos felülvizsgálata keretében tartózkodnak Magyarországon. A IV. cikkely szerinti konzultáción részt vevő küldöttség nem tárgyalódelegáció, hanem a szokásos gazdaságpolitikai felülvizsgálattal foglalkozik, amelyet az IMF minden tagországa esetében végrehajt. Az IMF nem kapott felkérést a hatóságoktól arra vonatkozóan, hogy egy IMF által finanszírozott programról tárgyalások induljanak.” (Csak hétfőn adott ki közleményt az IMF arról, hogy megkapták a magyar kérelmet.)

Ellentétes értékelések

Ahogyan az a magyar belpolitikában lenni szokott, hatalmas intervallumon értékelik a szakemberek a történteket. A pozitív tálalás szerint tessék megnézni a piacokat, a forint erősödött. Vagyis rövid távon aligha tudott volna a kormány ennél hatásosabbat lépni, lehet, hogy egy kicsit szokatlan a másik fél megkérdezése nélkül tárgyalásokról beszélni, de most az volt a fontos, hogy a kormány jelezze a piacoknak, ha kell, szembe mer fordulni saját korábbi retorikájával és az IMF is opció a finanszírozásra. Márpedig ez azért volt nagyon fontos, mert a magyar finanszírozás amúgy nem feltétlenül problémás, kordában van tartva a deficit, vannak tartalékaink, kedvező feláraink miatt eddig ömlött ide az angolszász befektetési alapok pénze, működnie kell a piacnak. Ha pedig egy olyan kormányzati kinyilatkoztatás születik, ami deklarálja a nyitottságot még egy finanszírozási lehetőség felé, az kellően bizalomépítő.

Sok a csúsztatás

Mindez igaz és a piac eddig ennek megfelelően árazott, ugyanakkor érdemes a negatívabb, elsősorban a piacról, kisebbrészt konkrétan az érintettektől (nemzetközi pénzügyi körök, beleértve az IMF-et is) érkező fanyalgásokat figyelembe venni. Az NGM közleménye nagyrészt a belpolitikának szól, külföldre az a két szó jut el, hogy tárgyalás és IMF. Ám mindenképpen nagy hiba úgy tálalni a potenciális tárgyalásokat, mintha azzal a magyar kormány nagy kegyet gyakorolna, és mi határoznánk meg a feltételeket. Az IMF-nél sorban állnak azon országok, amelyek hitelhez, biztonsági kerethez szeretnének jutni. Különösebben nem fogja magát törni az IMF, hogy hitelezzen nekünk, még ha megsértődni nem is fog, mert egy ilyen szervezetnek nem az a dolga. Ám a paramétereket tekintve teljesen irreális, hogy könnyebb feltételekkel kapnánk hitelt. Szomorú belátni, de ma rosszabb helyzetben van a nemzetközi kötvénypiacon, mint 2008-ban, érdemes csak megnézni a CDS-felárakat.


Fotó: Reuters

Mi, vagyis Magyarország, éppen abban az országkategóriában vagyunk, mint legutóbb, ezek a kategóriák az IMF honlapján publikusan fenn vannak. (A magyar kormány elővigyázatossági típusú megállapodást szándékozik kötni – ez kiderült az IMF hétfői közleményéből.)

Az IMF bejelentése alapján úgy tűnik, hogy Magyarország számára 2008 után ismét a készenléti hitelmegállapodás (SBA) lehet reális. Ha az egy-két éves hitelnyújtási időszakban Magyarország valóban fel akar venni pénzeket költségvetési céljainak megvalósítása érdekében, akkor együtt kell működnie az IMF-fel a kiigazítási programokban. Van azonban egy olyan verzió (Matolcsy György nyilatkozata alapján ez sem zárható ki), amikor az igénybe vevő deklarálja, hogy nem szeretne semmit lehívni a hitelből, csak elővigyázatosságból szerződik és váratlan, hirtelen környezet-romlás esetén nyúl a pénzhez, ez az elővigyázatossági készenléti hitelmegállapodás.

Valós-e a szándék?

Egyre többen vélekednek úgy, hogy az IMF-sztori ennyi volt, egy fontos, megnyugtató bejelentés, de a magyar kormány valójában nem akar hitelt felvenni az IMF-től. Ez is lehet korrekt. Ha valóban nyitottan végigtárgyaljuk a hitel paramétereit, amely kiindulópontja lehet egy későbbi megállapodásnak, akkor nem tisztességtelen váltás az, ha valamilyen nagyon pozitív kötvénypiaci trend folytán, a tárgyalások végére, 2012 első negyedévének végén elnapoljuk a szerződés aláírását, mert már van piac.

Ha azonban pusztán arra kellett az IMF megnevezése, hogy gyorsan nyugtassunk egyet a piacon, akkor könnyen úgy járhatunk, mint a mesében a viccből farkast kiáltó juhász. Először-másodszor még jönnek kaszákkal-kapákkal a segítők, de amikor harmadszorra valóban megérkezik a farkas, már nincsen segítség, Ha csak valami látszatot akartunk most kelteni, akkor könnyen úgy járhatunk, hogy amikor már nagyon kéne az IMF, akkor nem fognak bennünket komolyan venni.

A vége az érdekes

Olyan dolgok történnek mostanában a világ kötvénypiacain, amilyeneket korábban csak megmosolyogtunk volna. Az uniós csúcson hajnali 3-kor még nincsen megállapodás, 4-kor már igen. Ez persze nagy kamu, de megnyugtatta a piacokat.
Ahogyan a magyar IMF-közeledés is, pedig azért valljuk be, elég különös, hogy erről semmit nem tud a magyar kormány legtöbb tagja, a Magyar Nemzeti Bank, az EU vagy maga az IMF. Mégis, ha a piacok megnyugtatása tartós lesz, ha visszatér a piaci finanszírozás, zseniálisnak értékelhető majd utólag ez a bejelentés. Ha nem, akkor az egész furcsa bejelentés csak egy félresikerült kozmetika lesz. Valami olyan, mint amikor a viharos tengeren a hajó már zátonyra futott, ömlik be a víz, a legénység lázad és már a kalózok is megérkeztek és fosztogatják a hajót. Eközben a kapitány a hajókorlátot festegeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik