Gazdaság

“Nem kerülhető el az adóemelés”

Az adószakértő szerint jövőre a lakosság és a vállalatok is nagyobb adót fognak fizetni.

Vámosi-Nagy Szabolcs szerdán, a Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF) tartott előadásában kifejtette: az adóemelést azért kell elfogadni, mert az ország adóssága folyamatosan növekszik; a költségvetés éves kamatterhe nagyjából megegyezik a személyi jövedelemadóból származó éves bevétellel.

A jövő évi adóváltozásokról szólva úgy vélekedett, hogy az áfa felső kulcsának 25-ről 27 százalékra való emelése nem elegáns, hiszen mindenhol legfeljebb 25 százalék, ám az adórendszerrel kapcsolatban nem szokták emlegetni az eleganciát és az igazságosságot. Hozzátette, hogy az angolok is emelték az áfát, s más országok is tervezik ezt.

A szja változásokról szólva elmondta: 2,424 millió forintos jövedelemig megszűnik a félszuperbruttó, az elvonás 16 százalék lesz, fölötte azonban 20,32 százalék marad az elvonás. A másik nagy változásról, az adójóváírás megszüntetéséről úgy vélekedett, hogy ez adószakmailag indokolt volt, de az azonnali megszüntetés sokakat nehéz helyzetbe hoz. Adójóváírást 2010-ben 3,4 millióan vettek igénybe.

A kormány az adójóváírás kivezetése, illetve a minimálbér megemelése miatt járulékkedvezményt ad a cégeknek, hogy részben kompenzálják az adóváltozás hátrányait, kérdés azonban, hogy a magyar vállalkozások képesek lesznek-e a szükséges pénzt kitermelni – hívta fel a figyelmet.

A cafeteria rendszer is változik, a kedvezményezett kör nagyobb lesz, a béren kívüli juttatások után pedig 10 százalék egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni.

Az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) azt mondta, hogy “teljesen elvtelen, szakmailag indokolhatatlan tákolmány”, amelyet a hangadó réteg (újságírók, ügyvédek, adószakértők stb.) alkalmaznak, a több mint 1 millió vállalkozóból 96 ezer tartozik a hatálya alá. Tízszázalékos költséghányadnál, 37 százalékos adó mellett nagyjából annyit kell fizetni evában, mint amennyit kellene az eva által kiváltott három adónemben – mondta.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) Vámosi-Nagy szerint még az evánál is rosszabb, de valószínűleg nem szűnik meg, hiszen nemrég bővítették ki a sportolókkal, ahol tényleg tisztít ez a rendszer.

Az adószakértő elmondta: jövőre a lakosságnak és a vállalatoknak is több adót kell fizetniük. A jogalkotási folyamatot elfogadhatatlannak nevezte, rámutatva: az szja-t tizenháromszor, az adózás rendjéről szóló törvényt tizennégyszer, míg az illetéktörvényt tizenötször módosították, s kitaláltak olyan adónemeket, amelyekre nincs szükség. Tavaly hét kisadót megszüntettek, de ugyanannyi új adót be is hoztak – mutatott rá a szakértő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik