Gazdaság

30 százalékkal emeli a kötelező díjait a baleseti adó

A személygépjármű-tulajdonosok esetében ez évente mintegy 3-6 ezer pluszkiadást jelent.

A hétfőn elfogadott adócsomaggal együtt a parlament a baleseti adó korábbi tervezetét is elfogadta. A tervekhez képest minimális módosítással elfogadott új adó a gépjármű felelősségbiztosítások díját 30%-os mértékben növeli a jövő évtől. A Biztosítás.hu internetes alkusz által kiadott adatok alapján a személygépjármű-tulajdonosok esetében ez mintegy 3-6 ezer pluszkiadást jelent évente, mely összeg a váltással a legtöbb esetben megspórolható.

Az új adónemből a tervek szerint mintegy 25 milliárd forintos többletbevétele képződik majd a költségvetésnek. Az adó legkisebb mértékben a motorkerékpárok, illetve a személygépjármű-tulajdonosok kötelező díját emeli, míg legnagyobb mértékben a teherautók, buszok, illetve vontatók díjára hat. Míg egy motorkerékpárnál 1-2 ezer forint lesz az adó átlagos mértéke, addig a személygépjárműveknél ez 6 ezer forint körül alakul.


Forrás: Biztosítás.hu

A Biztosítás.hu szerint az idén kötelező biztosítást váltó autósok az adóval is jobban járnak majd, mint társaik. Az idei alacsony biztosítóváltási átlagdíj miatt (ez jelenleg 12 500 forint) a biztosítót váltó autósok adója jövőre átlagosan csak 3750 forint lesz, tehát az adóban is jelentkezik a megtakarítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik