Gazdaság

Agyonnyomhatja a kisvállalkozókat az evaemelés

Az viszont nem bukik, akinek alig van költsége, és nem főállásban vállalkozó - mondja a VOSZ főtitkára.

Jelentős mértékben, több mint 23 százalékkal gyarapszik az evások adószintje az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsának 7 százalékpontos emelésével – közölte a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Dávid Ferenc arra a bejelentésre reagált, miszerint a kormány és a Fidesz-frakció is azt támogatja, hogy 37 százalék legyen az eva adómértéke 2012-ben.

Úgy fogalmazott: mindez „sokaknak fájó, szinte elviselhetetlenül nagy” emelkedés. A főtitkár beszélt arról is, hogy ma nem lehet megmondani, ilyen jelentős növelés után hányan maradnak benne az evakörben. Szerinte akinek alacsony a bruttó árbevétele és magas a költséghányada, az sokat veszít majd, aki viszont „költségnélküli”, és az evás vállalkozást nem főállásban üzemelteti, annak jövőre így is megérheti ezt az adózást választani.

Dávid Ferenc szerint azzal, hogy jövőre megmarad az egyszerűsített vállalkozói adó, lehetőséget adhat arra, hogy a szakmai szervezetek, a munkaadók képviselői, az adótanácsadók leüljenek és egyeztessenek az eva 2013-as kivezetésének rendjéről, az adónem pótlásáról.

Olyan rendszer kell, amelyben az érintett, ma csaknem 100 ezer, kizárólag hazai mikro- és kisvállalkozó a jövőben is egyszerű adminisztrációval adózhasson, és az új, ma még nem ismert átalánytípusú rendszer jól illeszkedjék a normatív adórendszer követelményeihez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik