Gazdaság

Az adóhivatal az autók elkobzásával fenyegetőzik

NAV: magánszemélynek nincs lehetősége folyékony tüzelőanyagot adómentesen behozni.

A hazai jövedéki szabályozás értelmében magánszemélynek nincs lehetősége folyékony tüzelőanyagot adómentesen behozni a tagállamokból – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó és Vámhivatal. Leszögezik: a gépjárművek üzemanyagtartályában és a gépjárműben 10 literes kannában kizárólag üzemanyag hozható be az Európai Unió valamely tagállamából adómentesen.

A NAV közleményében emlékeztet arra, hogy a napokban a médiában megjelentek szerint jelentősen nőtt az Ausztriában a magyar turisták által vásárolt fűtőolaj-mennyiség, amiből egyes kutakon akár napi 3-5000 liter is fogyott.

A hatóság ezzel kapcsolatban hangsúlyozza: a folyékony tüzelőanyag – például az Ausztriában üzemanyagkúton vásárolható színezett tüzelőolaj Magyarországra nem hozható be semmilyen mennyiségben, sem a gépjármű üzemanyagtartályában, sem külön kannákban. Az ilyen tüzelőanyag üzemanyagtartályba való betöltése Ausztriában is jogsértő cselekmény.

Az engedély nélkül behozott ásványolaj adózás alól elvont jövedéki terméknek minősül. Ezt a NAV ellenőrzést végző szervezete lefoglalja, elkobozza, az elkobzott termékre pedig jövedéki bírságot állapít meg. A bírság mértéke a meg nem fizetett jövedéki adó kétszerese, de legalább 30 ezer forint, gazdálkodó esetén ötszöröse, de legalább 150 ezer forint. Nagyobb mennyiség esetén akár jövedéki bűncselekmény gyanúja miatt büntető eljárást is kezdeményez feljelentése során az ellenőrző hatóság – közölte a NAV. Ennél is súlyosabb retorzió, hogy a szállító eszköz is lefoglalható!

A hatóság a jogszabályok betartását a határhoz közeli közutakon a járművek megállításával, szállítmányok, üzemanyagtankból vett minta ellenőrzésével kívánja elérni. Fellépnek a harmadik országból – jellemzően Ukrajnából – érkező üzemanyag-turizmus megfékezése érdekében – írja közleményében az adóhatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik