Gazdaság

Selmeczi: nem lesz ingatlanadó

A termőföldre sem vetnek ki újabb közterhet. Januártól emelkedik az özvegyi nyugdíj összege.

Sem a kormány, sem pedig a Fidesz-frakció nem támogatja ingatlanadó bevezetését – jelentette ki a Fidesz szóvivője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján. Selmeczi Gabriella azt mondta: az egész ügy mögött az áll, hogy “az MSZP szeretné, ha lenne központilag kivetett és központilag beszedett ingatlanadó”.

“Szeretnék mindenkit megnyugtatni, nem lesz ingatlanadó. Praktikusan ez azt jelenti, hogy az idei évhez képest, a tavalyi évhez képest az ingatlanadó területén az égvilágon semmilyen változás nem lesz” – fejtette ki a szóvivő. Selmeczi Gabriella hozzátette: jövőre is lesz özvegyi nyugdíj, ráadásul január 1-jével az öregségi és az özvegyi nyugdíjak, valamint a korhatár előtti nyugdíjak is 4,2 százalékkal emelkednek. Ezt megelőzően, novemberben pedig egyösszegű, 6 százalékos kiegészítést kapnak a nyugdíjasok.

A termőföldhasználat helyi megadóztatását firtató újságírói kérdésre a Fidesz szóvívője kijelentette: a kabinet elvetette azt a felvetést, hogy a termőföldre bármilyen egyéb plusz adót vessenek ki. Hozzáfűzte, nagyon valószínűtlennek tartja azt is, hogy a frakció bármiféle ilyen adónemet támogatna. Az egyszerűsített vállalkozói adó jövője kapcsán elmondta, még kemény viták zajlanak a kérdésben, hétfőn mindenféleképpen pontot tesznek az ügy végére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik