Gazdaság

A KDNP is megtartaná az evát

Módosító indítványuk szerint emelnék a bevételi határt és az adókulcs mértékét.

A Kereszténydemokrata Néppárt nem szeretné az eva eltörlését, ezért módosító indítványt állított össze az egyszerűsített vállalkozói adó megtartása érdekében – jelentette be Harrach Péter frakcióvezető. Alternatív megoldásként az eva választhatóságához a bevételi határt 2012-ben 25 millió forintról 30 millió forintra, az eva mértékét pedig 30 százalékról 35 százalékra emelnék. Szerinte mindez körülbelül 40 milliárd forint többletbevételt hozna a költségvetésnek.

Kedden Gyurcsány Ferenc is megszólalt evaügyben, és kijelentette: az egyszerűsített vállalkozói adó több tízezer kis- és közepes vállalkozást vont be az adózásba, megszüntetése pedig ismét a szabályok alóli kibújásra ösztönözne. A Demokratikus Koalíció elnöke kijelentette: az eva megszüntetésével – akár jövőre, akár 2013-ban történik meg – teljessé válik a kormány és a demokratikus ellenzék adópolitikai elképzelései közötti különbség.

„Ma Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy az evát megtartsa… A miniszterelnök úr elég határozott volt ebben a kérdésben… A frakció tudomásul vette a kormány elutasító álláspontját” – hétfőn így foglalta össze a Fidesz-frakció ülését követően Lázár János a zárt ajtók mögötti megbeszélés lényegét. Ennek alapján nagyon valószínű, hogy január elsejével kimúlik az egyszerűsített vállalkozói adó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik