Gazdaság

Mekkora lesz a kamatplafon és a maximum thm?

A felszámítható kamatok és a teljes hiteldíjmutató (thm) mértékének korlátozásáról és adóügyekről dönthet ma az Országgyűlés.

A felszámítható kamatok és a thm mértékének korlátozását a parlament gazdasági bizottsága javasolta. Az indítványról csak a Házszabálytól eltérve dönthetnek ma a képviselők, de az ehhez szükséges négyötödös többség a devizahiteleseket segítő intézkedések esetében eddig kivétel nélkül megvolt a parlamentben.

A törvényjavaslat alapján, ha magánszemély ad kölcsönt másnak, a kamat nem lehetne több a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékénél. Hasonlóképpen kimondanák, hogy pénzügyi intézmény – egyes kivételektől eltekintve – nem nyújthat olyan kölcsönt, amelynek a teljes hiteldíjmutatója meghaladja a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal megnövelt mértékét. Emelett a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor a bankoknak a kamat változását vagy referencia-kamatlábhoz kell kötniük, vagy a kamat mértékét a szerződésben meghatározott – legalább 3, 5 vagy 10 éves – periódusok alatt rögzíteniük kell.

A bizottság ezenkívül kiterjesztené a kedvezményes végtörlesztés igénybevételének lehetőségét a devizaalapú lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződésekre is.

Ma számos módosító indítványról is szavaz a Ház, így egyebek mellett a megyei önkormányzati intézmények és vagyontárgyak államosításáról szóló törvényjavaslathoz, a büntető tárgyú törvényekhez, valamint az Alkotmánybíróságról szóló sarkalatos jogszabályhoz érkezettekről.

Ezután részletes vitát folytatnak a képviselők az emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségét célzó fideszes előterjesztésről, valamint a jövő évi adótörvényekről, így például az egyszerűsített vállalkozási adó, az eva megszüntetéséről.

A Fidesz emellett kezdeményezi, hogy a mai napirendet egészítsék ki a szakképzési hozzájárulásról szóló törvényjavaslat általános vitájával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik