Belföld

Jövedékiadó-emelés és végtörlesztés-finomítás

A gázolaj, az alkohol és a dohánytermékek jövedékiadó-emelését és a végtörlesztés korrigálását tárgyalja ma a parlament.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 6-án, a lovasberényi kormányülés után jelentette be, hogy a kabinet részben a jövedéki adók emelésével foltozná be azt a 100 milliárd forintos lyukat, amely az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett. Ebből az év utolsó két hónapjában 10 milliárd forint többletbevételt vár a kormány.

Így a gázolaj jövedéki adója 97 forintról 110 forintra nőhet, míg a dohánytermékeké 7, az alkoholtermékeké 5, azon belül az aromázott szeszesitaloké 50 százalékkal, a játékadó pedig ugyancsak 50 százalékkal emelkedne.

A dohánytermékek jövedéki adója egy év alatt három lépcsőben nőne. A gázolaj drágulását ugyanakkor a fuvarozóknak járó kompenzációval enyhítenék.

Mivel a kormány már november 1-jétől életbe léptetné a jövedékiadó-emelést, szükséges az államháztartási törvény módosítása is.

Várhatóan az adóváltozásokat tartalmazó jogszabályhoz fűzött zárószavazás előtti módosító indítvánnyal orvosolja a kormánytöbbség, hogy a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztését lehetővé tévő, múlt hétfőn elfogadott törvény nem mentesíti a jövedelemadó- és az illetékfizetés alól azokat, akik szabadfelhasználású jelzáloghitelt vettek fel, de a jelzálogot a lakóingatlanukra terhelték. A képviselők ezen is változtathatnak a mai ülésen.

Az adószabályokhoz kapcsolódó döntéseken kívül még két határozathozatal vár ma az Országgyűlésre. A távhőszolgáltatásról és az árak megállapításáról szóló előterjesztés új támogatási rendszert vezetne be, és a termelők helyett a hőszolgáltatókat támogatná.

Ezen kívül a képviselők arról is dönthetnek, hogy a magyar nyelv napjává nyilvánítják november 13-át, azt a napot, amikor 1844-ben a magyar nyelvet hivatalossá tették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik