eva
Gazdaság

Magának is alávág a kormány az EVA megszűntetésével

Legalább tízmilliárd forint kiesést jelent a büdzsének, ha az egyszerűsített vállalkozói adót jövőre szüntetik meg

A Napi Gazdaság szerint az idei 179 milliárd forintos evabevételi tervből kiindulva nagyjából bruttó 600 milliárd, nettó 480 milliárd forint vállalati bevételről van szó. Ha a volt evások jövőre egyetlen fillér költséget sem számolnak el, akkor a 179 milliárd forint eva helyett 118 milliárd forint áfát és 47 milliárd forint társasági adót fizetnek be – számolta ki a lap. Kérdés, hányan kezdenek buzgón költségszámlát gyűjteni, növelve a költségvetés veszteségét – veti fel.

Az evásoknál az egy vállalkozásra jutó bevétel jóval több, mint a társasági adó esetében. Idén az első kilenc hónap alapján a fizetett előlegekből egy evásra 896 ezer forint jutott, egy nem evás cégre pedig 404 ezer forint. Tavaly a százezer evás 182 milliárd, a 340 ezer cég pedig 323 milliárd forint adót fizetett – ismerteti a Napi Gazdaság.

Az EVA megszűntetése körül még mindig nagy a zűrzavar. Matolcsy György megszűntetné, a Parlament szakbizottsága azonban leszavazta a megszűntetést, csakúgy mint a Fidesz frakció és Lázár János is kiállt az evások mellett. Mindez azonban, úgy tűnik, kevés volt, mert csütörtökön a kormány mégis úgy döntött, hogy az EVA megszűntetését javasolják az adótörvényekben. Kérdés, ki lesz erősebb: a kormány vagy a Fidesz frakció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik