Gazdaság

Ki az, aki itthon marad?

Minden hatodik magyar azt tervezi, hogy külföldre megy dolgozni. Egyre többen fontolgatják a végleges kivándorlást.

Idén áprilisban a felnőtt lakosság 12 százaléka tervezte, hogy néhány hétre vagy hónapra, 13 százaléka pedig, hogy pár évre külföldre megy dolgozni a közeljövőben – közölte a stop.hu megkeresésére a TÁRKI kutatója. Sík Endre szerint a megkérdezettek hét százaléka végleg kivándorolna az országból. Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt két évtizedben sosem volt még ennyire magas a migrációt tervezők aránya.

A szociológus hozzátette: a kormányok viszonylag kis hatással vannak a nemzetközi migrációra, a gazdasági helyzet és a munkaerő iránti kereslet a két meghatározó tényező. Ugyanakkor sokan nyelvtanulási szándékkal indulnak útnak, vagy azért, hogy kipróbálják magukat.

Továbbra is Ausztria és Németország számít a legkedveltebb célországnak, a munkavállalási szabályok változása miatt viszont erősödött az Egyesült Királyság szerepe is. Sík Endre arról is beszélt, hogy nemzetközi összehasonlításban a hazai migrációs potenciál még a folyamatos növekedés ellenére is kiemelkedően alacsony. A magyarok feltűnően immobilisak, az ország területén belül is kevés a mozgolódás.

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE

Ajánlott videó

Olvasói sztorik