Gazdaság

Megrohamozhatják a magyarok Ausztriát

Május 1-jétől teljesen megnyílik a német és az osztrák munkaerőpiac.

A 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozó kelet-közép-európai országok – köztük Magyarország állampolgárai számára idén május 1-jétől teljesen megnyílik a német és az osztrák munkaerőpiac. Az osztrák cégek szerint főként szakmunkások, betanított munkások és segédmunkások kereshetnek Ausztriában állást; a megkérdezettek fele arra számít, hogy erőteljes munkaerő-áramlás indul országa felé – olvasható a Napi Gazdaságban.

Az előzetes felmérések szerint a legnagyobb kereslet az ipari, építőipari és szolgáltatási, kereskedelmi szektorokban, valamint bizonyos irodai, illetve technikai területen várható. Többen úgy látják: leginkább az idegenforgalomban és a vendéglátásban jelenhetnek meg új munkavállalók, míg a pénzügyi szektor és a közszféra viszonylag érintetlen maradhat e hatástól. A felmérésben megkérdezett osztrák cégek szerint főként szakmunkások, betanított munkások és segédmunkások kereshetnek Ausztriában állást.

A közhiedelemmel ellentétben az osztrákok nem tartanak különösebben a munkaerőpiaci nyitástól, inkább pozitív változásokkal számolnak – mondta el a Napi Gazdaságnak Dr. Jány Attila ügyvéd, európai közösségi jogász, a Budapesti és Bécsi Ügyvédi Kamara tagja. A megkérdezettek fele arra számít, hogy májustól erőteljes munkaerő-áramlás indul Ausztria felé, ám csaknem ugyanilyen arányban vélték úgy, hogy a legális munkavállalás lehetősége visszaszorítja a feketemunkát.

Az osztrák vállalatoknak mintegy kétharmada számít rá, hogy a nyitás kedvező hatással lesz munkaerőpiacukra. A cégek körülbelül 6 százaléka kézzelfogható tervekkel rendelkezik a külföldi munkaerő foglalkoztatására, 40 százalékuk pedig jelenleg is foglalkoztat külföldit – derül ki az Osztrák Gazdasági Kutatóintézet átfogó jelentéséből.

AJÁNLOTT LINK:

Magyar rohamra készülődik Ausztria – Kik remélhetnek munkát? (Napi Gazdaság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik