Gazdaság

Hétfőn kiderül, ki nyeri az evacsatát

A Fidesz-frakció megtartaná, a kormány viszont temetné az egyszerűsített vállalkozói adót. Valakinek engednie kell.

Hétfői ülésén foglal állást a Fidesz parlamenti frakciója az adótörvényekhez benyújtott összes módosító javaslatról, így azokról is, amelyek az egyszerűsített vállalkozói adót, az evát érintik – közölte a kormánypárti képviselőcsoport sajtóosztálya pénteken. Az állásfoglalást eljuttatják a kormánynak, amely várhatóan november 10-én, csütörtökön állítja össze az általa támogatott módosító indítványokról szóló előterjesztését.

A Fidesz szóvivője arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy a kormánypárti frakció többsége a kormány ellen szavaz az eva kapcsán, azt válaszolta: a Fidesz egy nyitott párt, “bármi elképzelhető”, meg kell fontolni az érveket és az ellenérveket. “Az értékekben, a célokban egyezség van: szeretnénk egy nagyon egyszerű adórendszert, és nyilván az evának voltak előnyei, de azt is látjuk, hogy ha maga az egész adórendszer egyszerűsödik, és eléri ezt a célt, akkor felvetődnek az evával szemben bizonyos kérdések” – fogalmazott Selmeczi Gabriella pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormány és a frakció eddig látványosan szembement egymással az eva ügyében. A kormányszóvivő csütörtökön azt közölte, a kabinet támogatja az adónem megszüntetését 2012. január 1-jével. Ezzel szemben az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága szerdai ülésén leszavazta az egyszerűsített vállakozói adó kimúlását jelentő, a fideszes Koszorús László által jegyzett indítványt. Azt azonban támogatták a testület tagjai, hogy az eva kulcsa 30-ról 35 százalékra emelkedjen.

Szerdán a Fidesz frakcióvezetője is határozottan úgy foglalt állást, hogy meg kell tartani az egyszerűsített vállalkozói adót. Lázár János persze sietve hozzátette, hogy a kérdésben a képviselőcsoportnak és a kormánynak kell majd megállapodnia.

Közben egyre több szakértő mondja azt, hogy magának is alávágna a kormány az adónem felszámolásával. Emellett nyilvánvaló, hogy jónéhányan elkezdenének buzgón költségszámlát gyűjteni, ezzel is növelve a költségvetés veszteségét, továbbá sokadvirágzásukat élhetik a számlagyárak.

A NEFMI harcolni fog az eváért és az ekhóért

A sport számára nagyon fontos lenne, hogy az evát és az ekhót ne szüntessék meg, ezért a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (NEFMI) küzdeni fog ezek megtartásáért – mondta Fűzy Ákos, a NEFMI sportszakmai főosztályvezető-helyettese.

Fűzy szerint el kell érni a sport területén, hogy a kettős szerződések teljesen megszűnjenek, ezért is van nagy szükség az evára és az ekhóra. A korábbi válogatott, magyar bajnok labdarúgó a futballt külön is említette, mint olyan sportágat, melyben nagyon komoly problémákat okozna az adózási formák eltörlése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik