Gazdaság

A kormány temeti az evát

Egyre valószínűbb, hogy január elsejével kimúlik az egyszerűsített vállalkozói adó. Hogy mi jön helyette, azt egyelőre nem tudni.

A kormány támogatja az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva megszüntetését 2012. január 1-jével, a döntés azonban a parlament kezében van – jelentette be a kormányszóvivő csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. Giró-Szász András hozzátette: a kabinet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter javaslatára, az adóegyszerűsítést szem előtt tartva mondott igent az előterjesztésre.

Szerdán az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága nem támogatta az eva megszüntetését célzó, az adótörvényekhez benyújtott módosító javaslatot. Ugyanakkor Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára a kormány képviseletében egyetértett a fideszes Koszorús László által jegyezett előterjesztéssel. Azzal érvelt a megszüntetés mellett, hogy az ilyen vállalkozások költséghányada nem ismert.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Lázár János ugyancsak szerdán úgy fogalmazott, hogy meg kell tartani az egyszerűsített vállalkozói adót, erről azonban a képviselőcsoportnak és a kormánynak kell majd megállapodnia. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a múlt héten keményen kikelt a tervezet ellen. Dávid Ferenc kijelentette: elhibázott lépés lenne az eva megszüntetése, vagy akár a kulcsának megemelése is.

MSZP: hiba lenne az eva megszüntetése

Józsa István, a parlament gazdasági bizottságának MSZP-s alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: az egyszerűsített vállalkozási adó jól szerepelt, az adókulcs emelése után is sokan vették igénybe, ezért hiba lenne a megszüntetése. Szerinte a 174 milliárd forint bevételt hozó adónem megszüntetésétől a kormány alighanem a társaságiadó-bevételek nagyobb mértékű növekedését várja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik