Belföld

MSZP: adóemelési dömping a láthatáron

Az ellenzéki párt szerint alattomos a tervezett szociális hozzájárulási adó, a minimálbér emelése pedig senkinek sem jó.

Hevesen bírálta a tervezett adóváltoztatásokat a parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke. Józsa István szerint „alattomos” a fideszes Rogán Antal által javasolt 27 százalékos szociális hozzájárulási adó.

Példaként említette, hogy tavaly havi 25.380 forintot kellett fizetni a munkavállalók után, idén nagyjából 30 ezret, jövőre pedig 32.805 forintra emelkedne az összeg, vagyis csaknem 30 százalékos emelésről van szó. A politikus bírálta az elnevezést is. Mint mondta, ez az adónem korábban nemcsak kifejezésében volt járulék, hanem kategóriájában is mást jelentett. A tb- járulékot például nem lehet másra felhasználni, csak társadalombiztosításra. A szocialista képviselő álláspontja szerint az „összerendeződéssel” megszűnik a garancia az összegek felhasználásával kapcsolatban.

Józsa István bírálta a közösségi közlekedési adót és a minimálbér 92 ezer forintra való felemelését is. Ez utóbbinak szerinte a kis- és középvállalkozások lesznek a károsultjai, miután évi 500 ezer forinttal többe kerül majd egy munkahely fenntartása, ráadásul a dolgozók „egy fillérrel sem kapnak többet”. Az ellenzéki honatya felszólította fel a kormányt, hogy változtasson a tervezett adócsomagon és a költségvetésen, és foglalkozzon a szocialista párt vonatkozó alternatív javaslataival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik