Gazdaság

Orbán-kalkulátor – mennyit kap kézhez jövőre?

Tudja meg, hogyan alakul jövőre a nettó bére az adórendszer változása miatt!

 




Fotó: Shutterstock

A kalkulátorunk természetesen nem képes számolni az esetleges bérkompenzáció hatásával, hiszen arról még részleteket nem tudunk. Megmutatja viszont, hogy a beterjesztett adótörvény szerint mekkora nettó bérre számíthat jövőre.

A kalkulátorunkkal kiszámolható az is, mennyi családi adóalap-kedvezménye marad meg (már ha marad) a 20 év alatti gyermek(ek)et nevelő keresőnek, amely házas-, vagy élettársának „adhat” (a kalkulátor 4. lehetőségénél). Hogy a házastársnak mennyi lesz a nettója a maradék adóalap-kedvezmény fölhasználásával, a 3. lehetőséggel számolható ki. A kis és közepes keresetűeket meglehetősen negatívan érinti az adójóváírás megszüntetése jövőre, amely egy jelentős összegű, nagy tömegeket érintő adókedvezmény (maximális összegét idén már csökkentették a tavalyihoz képest). Az adójóváírás eltűnését azok a családosok is megérzik, ahol a családi kedvezmény „nem takarja be” a fizetendő személyi jövedelemadót, tehát az egy gyermekesek, és a közepes jövedelmű kétgyermekesek. Illetve veszteség érheti azokat a kétkeresős családokat is, ahol ketten használták föl, megosztva a családi adóalap-kedvezményt – az adójóváírás megszűntével viszont elképzelhető, hogy az egyik kereső használja föl az egészet, vagy ha marad is, kevesebb, mint idén.

Az adójóváírást sokat támadták korábban azzal, hogy bonyolult, nehéz kiszámolni. s hogy magas marginális kulcsot jelent, visszafogja a teljesítményt. Ezen érvekkel szemben viszont elmondható, hogy az adójóváírást rendszerint bérelszámoló szoftverrel számolják, a processzornak meg nem gond a viszonylag bonyolult számítási mód. Továbbá idén a rendszer egyetlen progresszív eleme, olyan kedvezmény, amelyet a kis- és közepes keresetű munkavállalók széles köre igénybe vehet. Hogy melyik nézet az igazabb, ki-ki döntse el világnézeti – esetleg jövedelmi – pozíciója szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik