Gazdaság

Jövedelemadó: még több a vesztes

Az alacsony jövedelműek rosszabbul, a magasabb keresetűek jobban járnak jövőre az adórendszer változásai miatt – amint azt már megszokhattuk a jelenlegi kormányciklusban.

Nyertesekre és vesztesekre osztja megint – akárcsak tavaly – a munkavállalókat a kormány az új adórendszerrel.  Bruttó 210 és 220 ezer között a vonal, amely alatt rosszabbul, illetve jobban járnak a dolgozók jövőre – erről tanúskodnak a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MOSZOSZ), illetve az RSM DTM által számolt adatok.
A kormány ugyan kompenzációt ígér a rosszabbul járóknak, ám ennek részleteiről egyelőre semmit nem tudunk.

Forrás:MSZOSZ

Jövőre az új adórendszer vesztesei az ideinél is többen lesznek, ugyanis az egy, illetve kétgyerekesek, ha alacsony, illetve közepes jövedelműek (bruttó 220 ezer forint alatt) szintén rosszul járnak. Bruttó 220 ezer forint is rosszabbul járnak a háromgyerekesek, ami elsősorban annak köszönhető, jövedelemadót sem idén, sem jövőre nem fizetnek, viszont a járulékemelés hatása őket is sújtja. Az RSM DTM számítási szerint bruttó 550 ezer forintnál már azonban ők is „nyerőben” vannak.

Az adójóváírás kivezetése a drasztikus nettó-bércsökkenés oka az alacsony és közepes jövedelműeknél – mondta lapunknak Hanti Erzsébet, az MSZOSZ munkaügyi szakértője. Az adójóváírást úgy kommunikálták, mintha az a minimálbér adómentesítését szolgálta volna, jóllehet az valójában az alacsony és közepes jövedelműek által igénybe vehető adókedvezmény – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik