Gazdaság

Nincs oda a jegybank a költségvetési javaslatért

A Magyar Nemzeti Bank szakértői szerint a jövő évi költségvetési hiány nagyobb lesz a tervezettnél, a kormány javaslata pedig sem számszakilag, sem formailag nem felel meg a költségvetési felelősségről szóló törvénynek.

A jegybank elemzése megállapítja: az államháztartás hiánya jövőre a GDP 3,1 százalékát érheti el – áll az MB lapunkhoz eljuttatott közleményében. Így a GDP 0,7 százalékát kitevő tartalék-előirányzatok döntő részének törlésével és a költségvetési törvényben szereplő intézkedések maradéktalan végrehajtásával teljesülhet a kormányzati hiánycél. A tartalékok törlése ugyanakkor jelentősen leszűkíti a kormány mozgásterét, amely így nem rendelkezik eszközökkel arra, hogy ellensúlyozza az év közben felmerülő esetleges kedvezőtlen hatásokat.

A jegybank – részben a költségvetési intézkedések hatására – kedvezőtlenebb növekedési kilátásokat vetít előre, mint a költségvetési törvényben szereplő makrogazdasági pálya. Az eltérő növekedési kép ugyanakkor összességében csak kismértékben hat a 2012-es hiányra. A lassabb fogyasztás és beruházásbővülés, az alacsonyabb vállalati profit kedvezőtlenül hat ugyan az adóbevételekre, de ezeket a hatásokat jelentős részben ellensúlyozza, hogy a minimálbéremelés következtében az MNB szakértői magasabb inflációra, gyorsabb béremelkedésre és ennek következtében nagyobb a járulékbevételekre számítanak.

A törvényjavaslat sem számszakilag, sem formailag nem felel meg a költségvetési felelősségről szóló törvénynek, viszont teljesíti a 2012-ben hatályba lépő Alaptörvényben foglalt adósságszabályt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik