Gazdaság

Az MNB rontott gazdasági elõrejelzésén

A jegybank szerint jövõre a GDP 1 százalékkal nõ, az infláció 4,7 százalék lesz.

A jövõ évi GDP-elõrejelzést a keddi 1,5 százalékról 1 százalékra csökkentette, az inflációs prognózist 3,9 százalékról 4,7 százalékra emelte csütörtökön közzétett inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank, figyelembe véve a 2012. évi költségvetési tervezetet.

Az idei elõrejelzés változatlan: 2011-ben a GDP 1,6 százalékkal nõ, az infláció évi átlagban 3,9 százalék lesz, a 2012-es inflációs prognózisban már számoltak a minimálbér 18 százalékos és a garantált bérminimum 15 százalékos emelésével.

Az államháztartás GDP-arányos eredményszemléletû egyenlege (ESA) idén 1,9 százalékos hiánnyal zár – véli az MNB. Jövõre a költségvetési tervezet elõtt 3,7 százalékos deficittel számolt a jelentés, a 2012. évi költségvetési tervezet után a hiány 3,4 százalékra módosult, azaz a kormány által kitûzött 2,5 százalékos hiányhoz további 0,9 százalékos javulást szükséges elérni.

“A jelentés 275 forint/euró árfolyamból indult ki, és azzal számol, hogy a forint rövid távon érzékelhetõ leértékelõdési folyamat után stabilizálódik” – mondta Virág Barnabás, az MNB vezetõ elemzõje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik