Gazdaság

Simor: szigorodhat a hitelfelvétel

A devizahitelek rögzített árfolyamon való végtörlesztése miatt várhatóan még tovább fog gyengülni a pénzintézetek hitelaktivitása, még kevésbé lesz fordulat a hitelpiacon - mondta Simor András.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyûlésén hangsúlyozta: elsõsorban a jobb minõségû adósok fizethetik vissza a devizahiteleket, hiszen nekik van megtakarításuk, õk a hitelképesek. ”A végtörlesztés ezáltal rontja majd a bankok portfólió-összetételét, s jelentõs tõkevesztést is okoz a bankrendszernek. Emiatt pedig még inkább szigorodhat a hitelfelvétel” – fogalmazott a jegybank elnöke. Hozzátette azt is, hogy a devizahitelek végtörlesztésének mértéke számottevõen módosíthatja a makrogazdasági kilátásokat.

“A kockázati környezet és a pénzügyi piacokkal kapcsolatos bizonytalanság eredõjeként a kiváró monetáris politika indokolt” – hangsúlyozta az MNB elnöke. Simor András kiemelte, hogy az európai adósságválság hatására a magyar gazdaság növekedési kilátásai is kedvezõtlenebbé váltak, ennek hatására pedig fiskális egyensúlyjavító intézkedésekre van szükség.

Az elnök elmondta, hogy bár a reálgazdasági oldalról az inflációs nyomás alacsony és az importált infláció is mérséklõdik, az indirekt adók emelése magasan tartja az inflációt, de 2013 elsõ felére elérhetõnek látszik a 3 százalékos cél.

A jegybank elnöke az infláció szempontjából fájó pontnak nevezte a minimálbér-emelést. Hatásaként jelentõsen nõhet a részfoglalkoztatás mértéke, ez viszont emelheti a szürke- és feketegazdaság arányát a gazdaságban – mutatott rá. Úgy vélekedett, a már bejelentett intézkedések rontják az alacsony képzettségûek foglalkoztathatóságát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik