Gazdaság

300-as szint felé tart a forint

Részben hazai okok miatt gyengül kedden a forint, Lázár János nyilatkozata és a Merryl Lynch elemzőinek megjegyzése is megtette a magáét, mindemellett a globális piaci hangulat sem segíti a forintot.

Kedd délelőtt 298,5 forintot is kellett adni egy euróért, a forint újra a 300-as lélektani szint felé közelít.
Lázár hétfői nyilatkozata arról, hogy újabb intézkedések várhatók a devizaadósokkal kapcsolatban, illetve a Merrill Lynch elemzőinek az a megjegyzése, hogy nagy a kockázata Magyarország leminősítésének lehetnek okai elsősorban a forint keddi gyengülésének – mondta lapunknak Kovács Mátyás, a Raiffeisen elemzője. A forint elvált árfolyama elvált régiós társától, a zlotytól, amellyel általában együtt mozog – magyarázta az elemző.

Suppán Gergely, a Takarékbank elemzője a forint keddi mozgását 80-90 százalékban a nemzetközi hatásoknak tudta be, de nem zárta ki, hogy kisebb részben a Lázár-nyilatkozat, illetve a Merril által is gerjesztett leminősítési aggodalmak is benne lehetnek. Az elemző úgy vélte: Lengyelországgal kapcsolatban most különösen optimisták a befektetők, inkább ez állhat a zloty és a forint elváló árfolyama mögött.

Hogy mi történik a közeljövőben a forint árfolyamával, az leginkább a nemzetközi hatásoktól – mindenekelőtt a hétvégi EU-csúcstól – függ, illetve attól, hogy mit lépnek a hitelminősítők végül Magyarországgal kapcsolatban. Egyelőre inkább az látszik valószínűnek, hogy Magyarország megússza a leminősítést, de legrosszabb esetben is legfeljebb egy hitelminősítő minősíti le hazánkat. (Ilyen esetben a leminősítésnek nincs annyira jelentős hatása, de ha kettő, akkor már sok alap „kiszórhatja” a magyar eszközöket, a forint gyengülése és a kamatok emelkedése irányába hatva).

Bár a válság kirobbanásában komoly szerepük volt a hitelminősítőknek, a piacot továbbra is jelentősen jelentősen befolyásolja a véleményük. Itt lehet böngészni a Fehér Ház bizottsági vizsgálata nyomán föltárt dokumentumok, vallomások között, amelyek rávilágítanak a hitelminősítők és a válság kapcsolatára.

Érdekes például a Moody’s igazgatótanácsának címzett prezentáció, amely többek közt arról a dilemmáról szól, hogy egyrészt fönn kellene tartani a piaci részesedést, másrészt meg kellene őrizni a minősítés színvonalát, vagy – teszi hozzá zárójelben a javaslat – legalább el kellene kerülni a nagyobb, látványos hibákat. Mint tudjuk, ez végül nem sikerült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik