Gazdaság

Áfa: hiába gondolkodott Szijjártó

Bár Szijjártó Péter szerint át kell gondolni a kedvezményes kulcs alá sorolt termékek körét,  nem lett egyelőre eredménye a gondolkodásnak.

„Hogy a kevésbé tehetőseket az áfaemelés kevésbé érintse, a kedvezményes kulcs alá sorolt termékek körét át kell gondolni” – mondta a közelmúltban Szijjártó Péter az ATV műsorában.

A kormány – ha át is gondolta a kérdést – arra jutott, hogy szükségtelen a kedvezményes kulcs alá tartozó termékek körét bővíteni, ugyanis ennek a szándéknak a nyomát sem lehet találni a pénteken benyújtott adótörvényben.

Az áfarendszer regresszív hatású lehet: a magasabb jövedelműektől arányosan kevesebbet, míg az alacsonyabb jövedeleműektől többet von el – hívta föl a figyelmet a PricewaterhouseCoopers „Egyensúly-eltolódás – a közvetett adófajták térnyerése” („Shifting the balance – the evolution of indirect taxes”) című  felmérése, mint írta lapunk korábban. 

Ezért a felmérés készítői megfontolásra javasolják az alacsonyabb jövedelmű adózókat védő intézkedések bevezetését – például az alapvető fogyasztási cikkek és szolgáltatások csökkentett, vagy akár nullaszázalékos adóterhét – mindazon országoknak, amelyek a globális adóverseny miatt az áfajellegű adókat központba helyező adórendszer bevezetését tervezik. (Talán nem haszontalan jelezni: a PwC fölmérését a korábbi kormányciklus áfaemelésekor is idéztük.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik