Gazdaság

Brutális adóbírságokat hoz 2012

Akit adócsaláson kapnak, azt az elsinkófált összeg duplájára büntethetik.

Valóságos luxus lesz jövőre az adócsalás, bizonyos esetekben ugyanis radikálisan megemelkednek a büntetési tételek – írja a Napi Gazdaság.

A benyújtott adócsomag szerint, ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával, a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával, megsemmisítésével függ össze, a kiszabható bírság az adóhiány 200 százaléka lesz. Ugyanez a jelenleg hatályos szabályok szerint csak 75 százalék.

További változás, hogy az igazolatlan eredetű áruval kereskedők bírsága magánszemélyek esetén minimálisan 200, adózóknál pedig minimum 500 ezer forint lesz.

Duplázódik a feketefoglalkoztatásért kiszabható büntetés. Jövőre egy feketealkalmazott után bírsággal együtt 450 ezer forintot kell fizetni, ha a hatóság tetten éri a munkáltatót.

Nehéz idők jönnek a cégbedöntőkre is. A NAV a jövőben nem ad ki új adószámot annak, aki olyan cégben volt vezető tisztségviselő, amelynek 15 millió forint adótartozása van, illetve ekkora tartozás mellett jogutód nélkül megszűnt az elmúlt öt évben, avagy az elmúlt öt évben 50 millió forint adóhiányt állapított meg a hatóság, ami azóta nem lett rendezve.

Nem kaphat adószámot az sem, akinek olyan cégben volt érdekeltsége, melynek adószámát felfüggesztették vagy törölték, mert a cég fiktívnek bizonyult – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik