Belföld

Milliókra bírságolták a Tescót szabálytalan árfeltüntetés miatt

A vásárlók csak a zárt szekrényben tartott dohánytermék megvétele után szembesülhettek az árukkal, ezért büntették az áruházláncot.

A dohánytermékek árának szabálytalan feltüntetése miatt négymillió forintra bírságolta a Tesco Global Zrt.-t a Pest Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelősége, valamint arra kötelezte a céget, hogy az általa üzemeltetett kereskedelmi egységekben a dohánytermékek eladási árát jól látható módon tüntesse fel. – közölte a hivatal kommunikációs vezetője hétfőn az MTI-vel.

A felügyelőség a cég budaörsi hipermarketjében történt ellenőrzést követően indított eljárást, mert az áruházban a kasszák fölötti, zárt boxból kínált cigaretták eladási ára nem volt külön feltüntetve, csak a termékek csomagolásán elhelyezett cigaretta adójegyen – mondta Kiss Attila.

Az ellenőrök alapvetően azt kifogásolták, hogy mivel a vásárló nem foghatja meg a cigarettás dobozokat, a dohánytermékek árairól a kiszolgálás előtt nem tájékozódhat teljes körűen. Megítélésük szerint minden olyan értékesítés során, amikor a vásárló kizárólag azután tud tájékozódni a termék áráról, miután azt a pénztárostól elkérte, sérül a fogyasztók tájékoztatáshoz fűződő joga.

Tarnai Richárd kormánybiztos a nyáron rendelte el, hogy valamennyi áruházlánc megyei üzletében végezzenek fokozott ellenőrzést, miután lejárt szavatosságú árura bukkantak. Az ellenőrzés eredményeként a kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága több áruházláncot is milliós nagyságrendű élelmiszerellenőrzési bírsággal sújtott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik