Gazdaság

Spanyolország tovább zuhan

Leminősítette Spanyolországot a Standard & Poor's, a spanyol gazdaság bizonytalan növekedési kilátásaira hivatkozva.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője pénteken hajnalban Londonban közölte, hogy az eddigi “AA”-ról egy fokozattal “AA mínusz”-ra csökkentette a Spanyolországra érvényben tartott hosszú futamú besorolását, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

Az S&P az osztályzatrontás indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy bizonytalanok a spanyol gazdaság növekedési kilátásai, emellett megvan a valószínűsége a pénzügyi rendszer további eszközminőség-romlásának is.

A Standard & Poor’s ez utóbbi tényezővel kapcsolatban felidézte, hogy a héten gyengébb országkockázati csoportba sorolta át a spanyol bankrendszert, ezt a döntést is azzal a véleményével indokolva, hogy erősödnek a spanyol gazdaságot terhelő kockázatok.

A spanyol bankrendszer visszasorolásához fűzött elemzésében az S&P kiemelte, hogy véleménye szerint a spanyol gazdasági növekedési kilátásai “egyre korlátozottabbak”. A cég az idei év egészére 0,8 százalékos, 2012-ben 1,0 százalékos GDP-növekedést jósol Spanyolországban.

A péntek hajnali szuverén leminősítéshez fűzött elemzésében azonban felvázoltak egy gyengébb forgatókönyvet is, amelyben jövőre recesszió szerepel, a spanyol hazai össztermék (GDP) 0,5 százalékos reálcsökkenésével. Az S&P szerint e forgatókönyv megvalósulása felvetné az újabb leminősítés lehetőségét.

A múlt héten egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings is leminősítette Spanyolországot. A Fitch a hosszú távú spanyol államadós-besorolást “AA plusz”-ról két fokozattal “AA mínusz”-ra süllyesztette, ugyancsak negatív kilátást érvényben hagyva az új – egyébként továbbra is magasan elsőrendű befektetői – osztályzaton. A hitelminősítő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a meggyengült kockázati profil ellenére biztosítottnak tekinti Spanyolország szuverén fizetőképességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik