Nagyvilág

A spanyol felsőház elfogadta a költségvetési korlát alkotmányba foglalását

Az alsóház után a spanyol felsőház is elfogadta a költségvetési korlát alkotmányba foglalásáról szóló törvényjavaslatot.

A felsőházi szavazáson a 261 szenátorból 233 szocialista (PSOE) és ellenzéki konzervatív néppárti (PP) szenátor szavazott a beterjesztés mellett, míg hárman ellenezték. A kormánypárt és az ellenzéki néppárt az adósságválság rendezése, a pénzpiacok megnyugtatása és a befektetői bizalom helyreállítása érdekében minden politikai rivalizálást félretéve közösen fogalmazta meg a törvénytervezetet. Az ellenzéki kispártok képviselői távollétükkel bojkottálták a szavazást.

A katalán (CiU) és a baszk (PNV) nacionalisták a regionális autonómia sérülésétől tartanak, mivel az adósságkorlát nem csak a Madrid, hanem a regionális és önkormányzatok költségvetési szabadságát is korlátozza majd. Az alkotmányreformot a baloldal és a szakszervezetek is elutasítják, mivel nézetük szerint arról csak egy népszavazás lenne hivatott dönteni.

Az alkotmánymódosítás ellenzőinek még van egy halvány lehetősége a törvénymódosítás megakadályozására: amennyiben két héten belül sikerül tíz százalékos támogatást szerezniük a Parlament két házának egyikében egy népszavazás kiírásához, akkor az adósságplafon alkotmányba foglalásáról a népszavazásnak kell döntenie.

Az alsóház által múlt pénteken és a felsőház által szerdán elfogadott törvénytervezet 2020-tól 0,4 százalékos felső küszöböt ír elő a GDP-arányos hiányra. Spanyolország 2013-ra tervezi az uniós stabilitási paktumban rögzített 3,0 százalékra csökkenteni GDP-arányos költségvetési hiányát azt követően, hogy az 2009-ben még 11,1 százalékon állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik