Gazdaság

18,6 milliárd volt a költségvetési többlet szeptemberben

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - első kilenc havi hiánya 1570,7 milliárd forint volt.

Az előzetes adatok szerint ez a módosított éves előirányzat 132,6 százaléka, a központi költségvetés szeptemberben 18,6 milliárd forintos többlettel zárt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.

A pénzügyi mérleg szerint az államháztartás központi alrendszerének szeptemberi deficitje 25,9 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a központi költségvetésben 18,6 milliárd forintos többlet, a társadalombiztosítási alapban 32,6 milliárdos, az elkülönített állami pénzalapoknál 11,9 milliárdos hiány keletkezett.

Az NGM közlemény rögzíti: a MOL-részvénycsomag vásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért ezt az éves összehasonlításban nem szerepeltetik, ezt az év hátra levő részében is mellőzi a szaktárca.

A korrigált egyenleg 768,7 milliárd forint deficitet mutat szeptember végéig, ami az eredeti költségvetési előirányzat 111,8 százaléka.

Tavaly az államháztartás központi alrendszerének szeptemberi végi deficitje 1089,1 milliárd forint volt, amely az éves teljesítés 122,4 százaléka. Egy évvel ezelőtt, 2010. szeptemberében az államháztartás központi alrendszere 7,7 milliárd forint hiánnyal zárt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik