Gazdaság

27 százalékra emelik az áfát jövőre

Az ebből származó 150 milliárd forintos bevétel az Országvédelmi Alapba kerül - közölte a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy György a péntek délutáni kormányszóvivői sajtótájékoztatón elmondta, az általános tartalékkal és a kamatkockázati tartalékkal együtt összesen 300 milliárd forint áll 2011-ben az ország rendelkezésére tartalékkénttudósított a Portfolio.hu.

A tárcavezető az áfaemelés mellett 750 millárd forintos kiigazítást jelentett be az eseményen, az eredetileg tervezett 550 milliárdos helyett. Matolcsy leszögezte: nem lesz jövőre recesszió.

A nemzetgazdasági miniszter közölte azt is, hogy emelik az egészségbiztosítási járulékot: a fõállású és társas vállalkozásoknál a minimálbér másfélszereséig kell majd egészségbiztosítási járulékot fizetni; a munkavállalói járulék 1 százalékpontot emelkedik és baleseti különadót fizetnek a biztosítók. Matolcsy szerint az adóemelések az eltitkolt jövedelmekre vonatkoznak: tehát ez nem megszorítás. Jövőre a kormány kivezeti a félszuperbruttó és az adójóváírás rendszerét is.

Emelik a cégautóadót 40 százalékkal, differenciáltan, a környezetkárosító hatás függvényében. A reperezentációs költségek utáni leírhatóság csökken, a társasági adónál a veszteségelhatárolás szabályai változnak, emelkedik a cégadó, bevezetik az online szerencsejátékokra az adót – hangzott el.

A 2012. évi költségvetés 1,5 százalékos GDP-növekedésre épül, 2,5 százalékos államháztartási hiánycél mellett. A tervezett infláció 4,2 százalék – tájékoztatott Matolcsy György.

A miniszter elmondta azt is, hogy kisebb leépítés lesz a közigazgatásban: 5500 embert fognak elküldeni, “hatékonyságjavítás miatt”.

Egyedül a jegybanki kamatemeléssel nem számoltak – vallotta be Matolcsy a Portfolio beszámolója szerint.

A nemzetgazdasági miniszter bejelentését zuhanás követte a tőzsdén. A BUX index tíz perc alatt csaknem háromszáz pontos esést produkált. A piaci hangulat ugyanakkor jó volt a hét utolsó napján. A részvényindex végül 18,76 pontos, 0,11 százalékos csökkenéssel, 16.779,45 ponton zárt pénteken.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik