Belföld

Biztonságos költségvetés kockázatokkal?

Benyújtotta a kormány a jövő évi büdzsét. Lesz nyugdíjemelés és a kétgyermekeseknek kamattámogatás új lakásra.

A kormány pénteken benyújtotta a jövő évi költségvetést az Országgyűlésnek – jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő.

A jövő évi költségvetés biztonságos, az ország pénzügyi, gazdasági védelmét szolgáló büdzsé lesz, a hiány tovább csökken jövőre, az idei, a GDP 2,94 százalékáról 2,5 százalékára – ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken kormányszóvivői tájékoztatón.

A 2012. évi költségvetésben az államháztartás hiánya 576,54 milliárd forint, 13 950,63 milliárd forint bevétel és 14 527,17 milliárd forint kiadás mellett – olvasható az Országgyűlés honlapján elérhető törvényjavaslatban. A kormány a bruttó hazai termék (GDP) összegét – folyó áron – 29 111 milliárd forintra tervezi.

Hozzátette: az idei többlet a magán-nyugdíjpénztári pénzeket is számítva 2-2,5 százalék között lesz. Az elsődleges egyenleg többlete a GDP 1,1 százaléka lesz. Az államadósság 73 százalékra csökken az év végére.

A költségvetés 268 forintos euróárfolyamon alapul, de a kormány 280 és 300 forintos euró per forint árfolyammal is áttekintette a folyamatokat. Az infláció a prognózis szerint 4,2 százalék lesz. A kamatkiadás a GDP 3,8 százalékról 3,6 százalékára csökken, de így is 1100 milliárd forint felett lesz. A beruházások 3 százalékkal nőnek.

Jövőre a munkanélküliségi ráta a legrosszabb esetben is 10-11 százalék között lesz – ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken kormányszóvivői tájékoztatón.

Magyarország folyó fizetési mérlege pozitív lesz, a fogyasztás nő, a reálkereset 4 százalékkal emelkedik – tette hozzá.

Azt mondta: 2012 lesz az első év az elmúlt 20 évben amikor tökéletes biztonságban lesznek a nyugdíjasok, mert a nyugdíjkassza kiadásait fedezik a bevételek. Az egészségügyi kasszánál is jelentősen csökken a hiány.

Jövőre a kormány megszünteti az adójóváírást és kivezeti a félszuperbruttót, de 202 ezer forintos jövedelem felett ezt még nem kapják meg a munkavállalók, ebből átmenetileg olyan adóformát képeznek, amellyel az e szint alatt keresőknél az adójóváírás elvesztése miatti veszteségét kompenzálják – jelentette be Matolcsy. Ezzel a jövő évi költségvetés befejezi az egykulcsos szja-rendszerre történő átállást – tette hozzá.

A jövő évi költségvetés ezermilliárdos egyenlegjavuláson alapul – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Az áfa 25-ről 27 százalékra történő emelésén kívül a többi áfakulcs nem változik, és marad az egyes kulcsok alá tartozó termékek köre is – tette hozzá.

Kifejtette: 550 milliárd forintos egyenlegjavulást tartalmaz a Széll Kálmán-terv, a jövő évi költségvetésben ennél több van, legalább 1000 milliárd forint. A kiadások 303 milliárddal csökkennek, az idén felállított stabilitási tartalék 250 milliárdot jelent és ezen túl 450 milliárd forint többletbevétellel számolnak az adóemelésből.

A 2012-es költségvetés 1,5 százalékos növekedésen alapul, nagyobb is lehet ennél, de kisebbet is elbír, recesszióval nem számol a kormány – mondta Matolcsy György.

A tárcavezető egyetértett azzal, hogy vannak kockázatok, de mint mondta a kormány igen konzervatívan tervezett. A büdzsébe beépített foglalkoztatási, fogyasztási és beruházási folyamatok, a magyar ipar európai integráltsága és a 300 milliárd forintos tartalékolás reálissá teszik a 1,5 százalékos növekedést, a kockázatok ellenére – tette hozzá.

Természetesen lesz nyugdíjemelés jövőre, mégpedig az infláció mértékének megfelelő nagyságú – mondta Matolcsy.

Közölte azt is, hogy a kétgyermekes családoknak vagy két gyermeket vállaló pároknak új lakás építéséhez, vásárlásához ismét lesz kamattámogatás, erre 6,5 milliárd forintot irányoznak elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik