Gazdaság

Azért sem menekülnek el a bankok Magyarországról

Bár a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint nem lenne tragédia két-három bank eltűnése, a pénzintézetek valószínűleg maradnak.

A devizahitelesek problémájának megoldása a bankokra nézve kockázattal jár – nyilatkozta a minap a Heti Válasznak Varga Mihály. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár akkor így fogalmazott: “Ha két-három bank eltűnne a magyar piacról az még nem volna olyan nagy tragédia.”

Az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint az összes meglévő kockázat ellenére sem vándorolnak ki a bankok Magyarországról, mivel – mint fogalmazott – azt csak úgy lehetne végrehajtani, ha a meglévő hitelportfóliót valakinek eladnák. Kuti Ákos úgy véli, a tranzakciót vélhetően csak egymás között tudnák megoldani vagy más bankok belépésével lehetne áthidalni. Ez viszont a jelenlegi feltételek mellett nagy veszteséget jelentene, hiszen csak nagyon alacsony áron vásárolná meg egy másik pénzintézet a távozni kívánó portfólióját.

Hozzátette: mivel a mostani környezetben amúgy is inkább a tőke védelmére helyezik a hangsúlyt a pénzintézetek, a szakértők nem számolnak azzal, hogy távoznának a bankok Magyarországról vagy érdemben átrendeződne a hazai mezőny.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik