Gazdaság

Aligha tartható az idei hiánycél

Az államháztartás első nyolc havi hiánya 1544,6 milliárd forint, amely a módosított éves előirányzat 130,4 százaléka.

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – első nyolc havi hiánya 1544,6 milliárd forint volt az előzetes adatok szerint, amely a módosított éves előirányzat 130,4 százaléka. Az augusztusi deficit 50,1 milliárd forint volt, ami több mint 33 milliárddal alacsonyabb a tavaly augusztusinál – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön a kormany.hu honlapon.

Az NGM közlemény rögzíti: a Mol-részvénycsomag vásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért azt az éves összehasonlításban nem szerepeltetik és ezt az év hátralevő részében is mellőzi a szaktárca.

Az előző évvel való összehasonlíthatóság céljából az elmúlt évben az ez időszakban még nem létező pénzügyi és ágazati különadóbevétellel, valamint a magánnyugdíj-pénztári vagyonelemek értékesítéséből előirányzott, de még nem teljesült bevétel időarányos részével korrigált egyenleget használja az NGM.

Ez a korrigált egyenleg 875,1 milliárd forint deficitet mutat augusztus végéig, ami az eredeti költségvetési előirányzat 127,3 százaléka.

A Napi Gazdaság cikke szerint év végére 1184 milliárd forintos hiányt vár a NGM, ám ebbe nem számolják bele sem a BKV, sem a MÁV konszolidálását, sem a 255 milliárd forintra tervezett áfa-visszafizetéseket – így a hiány jóval magasabb lehet a tervezettnél.

Tavaly az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi deficitje 1081,4 milliárd forint volt, ez az éves teljesítés 121,6 százaléka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik