Gazdaság

Csaknem nyolcezren vettek részt a Konyhakert-programban

A legtöbben a nyugdíjasok közül vettek részt a programba, melyet a Magyar Vöröskereszt és az Amerikai Ház szervezett Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A Magyar Vöröskereszt szombati, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a programban ingyenesen biztosítottak zöldségvetőmagot a jelentkezőknek, hogy megváltoztassák a helyi közösségek szemléletét és “felélesszék” az öngondoskodást, valamint a kertkultúrát. A programban bárki részt vehetett, akinek szándékában állt a saját kertjében lehetőség szerint negyven négyzetméter alapterületen különböző konyhakerti növényeket termeszteni, voltak eszközei a műveléshez, valamint vállalta az együttműködést.

A 2011 márciusától augusztusig tartó programot először csak Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében indították el, később csatlakozott Baranya, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Csongrád, Heves, Nógrád és Békés megye – utóbbiak esetében az értékelés még nem készült el.

A kiosztott egységcsomagokban főként dughagyma, zöldborsó, bokorbab, csemegekukorica, főzőtök, uborka, hónapos retek, gyökérpetrezselyem, sárgarépa és saláta magjai voltak. A tíz megye 300 településén összesen 23 ezer csomagot osztottak szét 10 millió forint értékben.

Az adatok szerint legtöbben a nyugdíjasok közül vettek részt a programban, őket követik az aktív munkavállalók, majd a munkanélküliek. A kiosztott vetőmagokat szinte mindenhol maradéktalanul felhasználták, és a kertészkedés is sikeres volt.

A Magyar Vöröskereszt közleménye szerint a kertek csaknem száz százalékában sikerrel termesztették a zöldségeket, és sok olyan család is belevágott a kertészkedésbe, amely az utóbbi években, illetve korábban egyáltalán nem foglalkozott ezzel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik