Gazdaság

Aki teheti, készül a nyugdíjra

Az előrejelzések szerint 2050-re minden harmadik magyar 65 éven felüli lesz.

A munkavállalók egyre inkább tisztában vannak azzal, hogy nehéz helyzetbe kerülnek majd nyugdíjasként, ha nem takarékoskodnak előre. Az emberek mind több pénzt terveznek félretenni – írja a Világgazdaság. A népesség öregedése világszerte veszélyezteti a szociális ellátórendszerek működését, de az EU-ban jelenleg Magyarországon jut legtöbb idős ember száz gyermekkorúra.

Ebben a helyzetben elengedhetetlen az öngondoskodás ahhoz, hogy esély legyen fenntartani az aktív korban megszokott életszínvonalat, de a jegybank felmérése szerint a lakosság több mint felének egyáltalán nincs megtakarítása, és háromból két ember nyilatkozott úgy, hogy ha jövedelem nélkül maradna, három-hat hónapot sem lenne képes átvészelni.

Az átlagbér felett keresők megtakarítási kedve és képessége ugyanakkor egyértelműen nőtt idén. A Budapest Bank friss felmérése szerint e körben a megkérdezettek háromnegyede fontosabbnak tartja, hogy legyen megtakarítása, mint öt éve, 61 százalék 2011-ben többet is tenne félre. Idén átlagosan havonta 60 ezer forintot, 11 ezerrel többet takarítanának meg, mint tavaly.

AJÁNLOTT LINK:

Nyugdíjkérdés – Ketyeg a demográfiai bomba (Világgazdaság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik