Gazdaság

Megcsillant a remény a kiskereskedelemben

Májusban az egy évvel korábbihoz képest 0,7 százalékkal nőtt a forgalom volumene. Ez 0,5 százalékkal haladta meg az előző havi növekedést.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben májusban 646 milliárd forint értékű árut értékesítettek, míg az első öt hónapban 2919 milliárd forint volt a forgalom.

A Nemzetgazdasági Minisztérium értékelése szerint január óta nem tapasztalt havi növekedést mutatott a kiskereskedelmi forgalom idén májusban. A kiskereskedelmi üzlethálózatok és csomagküldő kiskereskedelem termékforgalma folyó áron 1,3 milliárd forinttal haladta meg az áprilisi, illetve 45 milliárd forinttal az előző évi májusi forgalmat.

Az első öthavi kiskereskedelmi eladások értékében 45 százalék volt az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 19 százalék az üzemanyag-, 12 százalék a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletek részesedése. A többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt 2011 első öt hónapjában.

A KSH adatai szerint az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi forgalom volumene májusban és az első öt hónapban összességében stagnált. A forgalom jelentős részét, kilencven százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek, hiper- és szupermarketek, vegyesboltok eladásai májusban lényegében szintén nem változtak.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint májusban a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,4, az eurózóna országaiban 1,9 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik