Gazdaság

A londoni elemzők szerint egyelőre nem hitelesek Matolcsy tervei

"Tisztes számoknak" nevezték a kormány által pénteken bejelentett jövő évi költségvetési tervben szereplő célokat, de több részletre várnak.

Neil Shearing, a Capital Economics – az egyik legnagyobb citybeli gazdaságelemző és befektetési tanácsadó cég – felzárkózó piaci főközgazdásza az MTI-nek péntek este, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóját kommentálva azt mondta: a 1,5 százalékos jövő évi gazdasági növekedési várakozás – amelyre a 2012-es költségvetési terv épül – “meglehetősen konzervatív”, azzal együtt is, hogy ez a növekedés “valamivel gyorsabb” lenne a Capital Economics saját előrejelzésében szereplő ütemnél. Shearing szerint a ház 2012 egészére 1,0 százalékos GDP-pluszt vár Magyarországon.

A 4cast nevű vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég péntek esti kommentárja szerint a tervezett kiadáscsökkentésről és bevételnövelésről, valamint a költségvetési tartalékképzésről “nagyon tisztes számok” hangzottak el, de még jóval több részletre lesz szükség ahhoz, hogy a terveket a piac hitelesnek fogadja el.

A 4cast elemzői szerint “megfelelő mértékben konzervatívnak tűnik” – és ezért kedvező – a 1,5 százalékos GDP-növekedési várakozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik