Gazdaság

LMP: Matolcsynak elgurult a gyógyszere

Az LMP véleménye szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az elmúlt húsz év legnagyobb megszorító csomagját jelentette be.

Az ellenzéki pártok szerint megszorító költségvetés lesz a jövő évi büdzsé, amelynek fő számait pénteken ismertette a nemzetgazdasági miniszter.

Az MSZP szerint a növekvő árak és a szegénység költségvetése lesz a jövő évi büdzsé. Józsa István, a parlament gazdasági bizottságának szocialista alelnöke azt mondta, a költségvetési terv az eddig is növekvő árakhoz és csökkenő keresetekhez vezető kormányzati gazdaságpolitika folytatása. “A forgalmi adó a szegények adója, márpedig a 27 százalékos áfa a legmagasabb lesz Európában” – jegyezte meg.

Bár a kormány tagjai továbbra is kerülik a megszorítás kifejezést, a jövő évi költségvetés főbb számai “nadrágszíj-politikát” vetítenek előre – jelentette ki Józsa István.

A Jobbik szerint a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett “újabb gazdasági megszorító csomag” további menetelést jelent előre a neoliberális úton; a gazdagoknak kedvező egykulcsos adórendszer és az erőltetett államadósság-visszafizetés árát ismét a szegényekkel és a középosztállyal fizettetik meg.

Az LMP véleménye szerint Matolcsy György az elmúlt húsz év legnagyobb megszorító csomagját jelentette be. Vágó Gábor, a párt választmányi szóvivője azt mondta, “úgy tűnik, hogy Matolcsy Györgynek teljes mértékben elgurult a gyógyszere”, erre a csomagra nem lenne szükség. Szavai szerint ugyanis csak az egykulcsos adóval “ütött lyukat foltozgatják már egy éve, ilyen szintű megszorításokkal, havi szintű adóemelésekkel”.

Saját javaslatukra utalva azt mondta, hogy az LMP zöld fordulat keretében visszaállítaná a progresszív adózást, négy százalékkal csökkentené az élőmunkát terhelő járulékokat, miközben ökológiai adóreform keretében a szennyezőkkel fizettetnék meg a környezetterhelés kárait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik