Belföld

Uzsorastopot, központi rezsit, egyösszegű törlesztést jelentett be Orbán

A miniszterelnök a parlament őszi ülésszakának nyitányaként közölte az újabb intézkedéseket.

Orbán Viktor szerint, az ország megújítása önmagában véve is nagy feladat, amelyet az euróválság még nehezebbé tesz – jelentette a Policity. A miniszterelnök elmondta: az országvédelmi tervet a kormány összehangolta a szociális konzultáció eredményeivel, amely hat területre osztható.

Az Index videója:

Elsőként a kormány zéró toleranciát hirdet az uzsorások ellen, és emellett tervezi a Btk. módosítását is, és hogy 30 százalékos thm felett ne lehessen hitelt nyújtani .

Második területként a rezsi kérdését említette. A kormányfő javasolja a központi ármegállapítást a rezsiköltségek esetében, majd kiemelte az otthonvédelmi akciót, valamint az önkormányzatok működésének összehangolását.

Orbán Viktor úgy véli, hogy az államnak azokon kell segítenie, akik forintban képesek lennének fizetni a hiteleket. A Fidesz-KDNP frakció egy úgynevezett ,,otthonvédelmi programot” javasolt a helyzet megoldására, amely tulajdonképpen azt jelenti, hogy forintban egy összegben visszafizethetik a hitelt, akik képesek rá. A kormány megvalósíthatónak minősítette ezt a javaslatot.

A devizahitelezés ügyében a kormány javasolja a bankoknak a mai gyakorlat változtatását, vagyis a devizahitellel kapcsolatos forintban felmerülő költségeket a bankok ezentúl csak forintban terhelhetnék az ügyfélre. A javaslat szerint a devizahitellel rendelkezők többsége, mivel rendben fizetik adósságukat, egy “pozitív listára” történő felvételre lennének jogosultak. Orbán Ausztriát hozta fel példaként, megemlítette az ottani szabályozást, amelyben folyamatosan értékelni kellett a devizaállomány mértékét. Szerinte Magyarországon kívül minden országban képesek voltak a vezetők arra, hogy ezt a veszélyt időben elhárítsák, azonban itt ez nem valósult meg, és elmaradtak azok az intézkedések, amelyeket minden más szomszédos országban meghoztak. A politikus bejelentette azt is, hogy a gabonaadó ügyében megkezdték a tárgyalásokat Brüsszellel.

Orbán Viktor közölte: a válság fellángolásával létrejött helyzetben különösen igaz, hogy az országnak minden munkaképes emberre szüksége van, és a kormány biztosítani is fogja a lehetőséget a munkavállalásra.

A Policity élő tudósítását a parlamentből itt követheti…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik