Gazdaság

Londoni elemzők aggódnak az Orbán-kormány tervei miatt

Azt mondják, az országvédelmi terv arra késztetheti a külföldi anyabankokat, hogy  felülvizsgálják a magyar érdekeltségek melletti elkötelezettségüket.

A devizaalapú hitelek egyösszegű végtörlesztésének makrohatásait akkor lehet majd megítélni, ha ismert, hogy az érintettek mekkora hányada él a lehetőséggel, ám ha sokan élnek vele, akkor a külföldi tulajdonos bankok “hajlamossá válhatnak” az ország mellett a pénzügyi válság idején vállalt elkötelezettségük felülvizsgálatára – vélekedtek a kormányfő hétfői parlamenti beszéde után londoni pénzügyi elemzők.

A 4cast – az egyik vezető londoni befektetési-pénzügyi elemzőcég – felzárkózó piaci közgazdászai szerint kedvező elem, hogy a bankoknak nem lesz kötelező forint-refinanszírozást nyújtaniuk a devizahitelek végtörlesztéséhez.

A ház szerint azt könnyű belátni, hogy a magyar bankszektor egészének rendszerszinten nem érdeke forinthitelekkel támogatni a devizaalapú hitelek visszafizetését, mivel – különösen akkor, ha a részvétel 100 százalékos – ez nagyon nagy veszteségeket okozna a bankrendszernek.

A bankoknak megvan a lehetőségük “különböző formális vagy informális társulások” révén a koordinációra, és arra, hogy e társulások tagjait a közös stratégia – vagyis a forinthitelek nyújtásától való tartózkodás – betartására késztessék.

A 4cast londoni elemzői szerint azonban elég csak egyetlen olyan piaci szereplő, amelyik hajlandó forintalapú finanszírozásra, és máris bukna az ilyen egyezség.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői hétfő esti helyzetértékelésükben ugyanakkor annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a valószínűsíthető parlamenti jóváhagyás után a tervet EU-bíróságok előtt fogják megtámadni, mivel a kezdeményezés meglévő szerződések egyoldalú felmondásának felel meg.

A cég szakértői hétfő esti kommentárjukban azt jósolták, hogy a terv miatt valószínűleg emelkedni fognak a magyarországi befektetésekre rakódó kockázati felárak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik