Gazdaság

Negyvenezres elbocsátás a világ legnagyobb bankjánál

A Bank of America (BoA) minden hetedik munkatársa elveszítheti az állását az elkövetkező években.

A The Wall Street Journal értesülései szerint negyvenezer ember elbocsátását tervezi a Bank of America (BoA), a világ legnagyobb bankja. A gazdasági lap szerint végső döntést pénteken hozhat a bank vezetősége, amelyet a napokban szerveztek át, a privátbanki üzletág és a befektetési ágazat irányítóját is lecserélték. A bank nem kommentálta a lap értesülését.

A BoA részvénye az idén eddig szakadatlan mélyrepülésben volt, a papír értéke már 48 százalékkal gyengült az év elejéhez képest. A folyamatot az sem tartóztatta fel, hogy Warren Buffett – aki 50 milliárd dolláros vagyonával a világ harmadik leggazdagabb embere – augusztusban 5 milliárd dollárral beszállt a cégbe. A cégnél az év elején 280 ezren dolgoztak.

A legnagyobb gondot az amerikai ingatlanpiac válsága miatt a jelzálogüzletágban elszenvedett veszteségek okozzák. Az idei második negyedévben a társaság egészét tekintve 8,83 milliárd dollár volt a deficit.

A többnyire kedvezőtlen második negyedévi eredmények és a globális gazdasági válság várható folytatódása miatt a szektorból sorra érkeznek a bejelentések elbocsátásokról. Az év eleje óta az amerikai és az európai bankszektorban összesen mintegy 70 ezer munkahely megszüntetését jelentették be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik