Gazdaság

Ezer embert bocsátanak el a General Electrictől

Az elkerülhetetlen leépítés a GE Hungary négy gyárát érinti 2011-ben.

A hajdúböszörményi gyárban a leépítés 125 embert érint 12 hónap alatt – tudta meg a Független Hírügynökség Apor Istvántól, a hajdúböszörményi gyár érdekvédelmi vezetőjétől. Hajdúböszörményben havonta maximum 20 embert engednek majd el: első körben azokat, akik nyugdíjhoz közel állnak, vagy már más munkahelyet, megélhetést találtak.

A leépítést – amit egyébként már 2009-ben bejelentettek – a hagyományos fényforrások iránti kereslet csökkenésével indokolják.. E szerint a GE Hungary Zrt. hazai gyáraiból 2010. január 1-je és 2011. december 31. között összesen 2500 embert terveztek volna elbocsátani, ebből 256-ot a böszöményi Vákuumtechnikai Alkatrész és Gépgyárból. Sikerült azonban olyan piacot találni a termékeknek, hogy tavaly nem kellett leépíteni, idén azonban ez elkerülhetetlenné vált: mintegy 1000 embert fognak elbocsátani.

A Hajdú-Bihari Napló úgy tudja: a Hajdúböszörményben megszűnő 125 munkahely mellett a felmondás 706 megszűnő munkahellyel érinti a nagykanizsai és 45-tel a zalaegerszegi gyárakat is. A GE Váci Fényforrásgyárát pedig bezárják, ami további 135 dolgozó elbocsátásával jár.

Érdeklődtünk a GE Hungary budapesti központjában, ahol a kommunikációs irodán későbbre ígértek tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik