Nagyvilág

Százhúszezer alkalmazott kirúgására készül az amerikai posta

A szervezet közlése szerint a cég, már régen csődöt jelentett volna, ha a magánszektorban működne.

Százhúszezer alkalmazottjának elbocsátását és a szövetségi egészségbiztosítási rendszerből való kilépést tervezi a nehéz anyagi helyzetbe került amerikai postaszolgálat (U.S. Postal Service, USPS) – közölték pénteken amerikai napilapok.A posta egyúttal egy önálló szociális ellátórendszer felállítását kezdeményezi, amely szerinte az államinál olcsóbban tudna működni. A kongresszus jóváhagyására váró elképzelések tiltakozást váltottak ki az alkalmazottak szakszervezetei részéről.

Az intézmény vezetése szerint a posta a szeptember 30-i határidőre nem lesz képes előteremteni az alkalmazottjai egészségbiztosítását fedező következő, 5,5 milliárd dolláros részletet, és a kialakult helyzet már a szolgálat létét fenyegeti. A USPS az elmúlt négy év alatt 20 milliárd dolláros veszteséget könyvelt el, ebből 8,5 milliárd dollárt 2010-ben. Az említett időszakban az amerikai levélforgalom 20 százalékkal esett vissza.

Az amerikai postának, amely az elmúlt 10 év során 212 ezer fővel csökkentette személyi állományát és nemrégiben 3 700 hivatal bezárást jelentette be, 563 400 aktív alkalmazottja és mintegy 480 ezer nyugdíjasa van.

A posta a 120 ezres leépítést a 2015-ig esedékes, a mintegy 100 ezer fős, rendes nyugdíjaztatás felett tervezi végrehajtani. Az USPS azt is kérelmezte a kongresszustól, hogy ötre csökkenthesse a heti hatnapos munkarendjét és hogy mentesítést kapjon a nyugdíjas postások egészségügyi ellátásának előfinanszírozása alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik