Gazdaság

Alsó küszöb az euró/frank árfolyamra

A svájci jegybank 1,20 svájci frankban állapította meg az euró legalacsonyabb árfolyamát. Elemzők szerint ez jó hír Magyarországnak.

A svájci jegybank (SNB) közölte, hogy „minden rendelkezésére álló eszközzel a leghatározottabban ki fogja kényszeríteni a minimumárfolyamot, és ennek érdekében bármekkora összegben kész külföldi devizát vásárolni”. Az SNB közleménye még az 1,2 svájci frankos euróárfolyam-küszöböt is “túlzottan erős” svájcifrank-árfolyamnak nevezte, amelyhez képest a franknak idővel “gyengülnie kell”. Ennek érdekében az SNB “a gazdasági kilátások és a deflációs kockázatok függvényében” meg is fog hozni minden szükséges intézkedést.

Keddi kommentárjában Pasquale M. Diana, a Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének vezető felzárkózó piaci elemzője “megkönnyebbülésnek” nevezte az egész közép-kelet-európai térség számára az intézkedést, amellyel véleménye szerint a svájci jegybank gyakorlatilag kötött frank/euró árfolyamot állapított meg.

A Morgan Stanley londoni szakértőjének számításai szerint ugyanakkor a jelenlegi frank/forint árfolyamot tekintve a svájci franknak 1,70 frank/euró árfolyamszint környékére kellene visszagyengülnie ahhoz, hogy a magyar háztartások törlesztési terhei visszasüllyedjenek a hitelfelvételek idején jellemző összegekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik