Gazdaság

Svájcnak egyelőre együtt kell élnie az erős frankkal

A svájci gazdasági miniszter szerint a frank erősen túlértékelt, de ezzel Svájcnak egyelőre együtt kell élnie.

Johann Schneider-Ammann úgy vélte, hogy a frank továbbra is erősen túlértékelt, és hangsúlyozta, hogy csak a svájci nemzeti bank (SNB) bírhat rövid távon hatással a valuta árfolyamára.

Elemzők szerint előfordulhat, hogy a svájci parlament nem támogatja a kormány kétmilliárd frankos gazdaságélénkítő tervét, amellyel a rekorderős valuta belgazdaságra gyakorolt hatását próbálnák enyhíteni. A svájci tisztségviselőkre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy tegyenek lépéseket, mivel az erős frank miatt gyengül a gazdasági növekedés és csökkennek a vállalati nyereségek.

Az ötpárti koalíciós kormány azt javasolta, hogy erősítsék a kutatás-fejlesztési tevékenységet, átmenetileg csökkentsék a társadalombiztosítási járulékokat, valamint támogassák az exportőröket és az idegenforgalmi iparágat, amelyeket különösen keményen sújt a frank árfolyamának szárnyalása.

A svájci frank mintegy 20 százalékkal erősödött az euróval és az amerikai dollárral szemben az utóbbi hónapokban, mivel az euróövezet és az Egyesült Államok adósságproblémái miatt aggódó befektetők biztonságos menedéket keresnek tőkéjük számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik