Belföld

Megtoldaná az árfolyamgátat a kormány

A 2015. január 1-je előtt lejáró kölcsönökre is kiterjesztené a kabinet az árfolyamrögzítés lehetőségét.

A kormány pénteken benyújtotta javaslatát a parlamentnek a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvény módosítására.

A javaslat célja az árfolyamrögzítés lehetőségének kiterjesztése a 2015. január 1-jét megelőzően lejáró kölcsönökre, valamint annak egyértelművé tétele, hogy a törvény olyan devizakölcsönökre is alkalmazandó, ahol a fedezet egy része nem lakóingatlanon alapított jelzálogjog, hanem állami kezesség.

Az árfolyamgát bevezetése óta több lakossági jelzés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a bankok az államilag támogatott Fészekrakó Programot fizetéskönnyítő eljárásnak tekintik, ezért visszautasították a hozzájuk forduló ügyfeleket.

A kormányzati portálon közzétett adatok szerint a mintegy harmincezer Fészekrakó-hitelszerződésből 19 235 svájcifrank-alapú és 555 darab euróalapú, ennyi családnak nyílik meg a lehetőség az árfolyamrögzítésre, mint a devizahiteleseket segítő kormányzati intézkedés egyikére.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség jövő heti, háromnapos, kihelyezett frakcióülésén konkrét döntéseket hoz a devizahitelesek védelme érdekében – mondta Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője hangsúlyozta: ha olyan döntések születnek, amelyekhez törvényeket kell alkotni, akkor ezt szeptember végére megteszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik