Gazdaság

Magánnyugdíj: Ki kapott visszatérített reálhozamot és miért?

Az év elején mindenki azzal foglalkozott, hogy visszalépjen az állami nyugdíjrendszerbe vagy maradjon magán-nyugdíjpénztári tag.

A mindennapokban ennek a döntésnek eddig semmilyen következményét nem éreztük, most azonban az állami nyugdíjrendszert választóknak elkezdték átutalni a reálhozamokat.

2011. január 31-ig választhattunk, hogy a megszűnő kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság helyett automatikusan visszalépünk az állami nyugdíjrendszerbe, vagy külön nyilatkozatot teszünk, és maradunk magán-nyugdíjpénztári tagok.

Aki továbbra is magán-nyugdíjpénztári tag maradt, annak 2011. december 1-jét követően a járulékköteles jövedelméből 10%-os nyugdíjpénztári tagdíjat vonnak le, amely a magán-nyugdíjpénztári számlájára kerül átutalásra. (A munkáltató által fizetett 24%-os nyugdíjbiztosítási járulék változatlanul az állami nyugdíjalapba kerül befizetésre.) A magán-nyugdíjpénztári tag további befizetéseit a társadalombiztosítási nyugellátásoknál nem veszik figyelembe.

Akik az év elején nem tettek nyilatkozatot – tehát visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe -, azok magánnyugdíjpénztárban eddig felhalmozott vagyona átkerült a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba, így a jövőben csak a tb-ből kapnak majd nyugdíjat.

Miért kapnak pénzt az állami nyugdíjat választók?

A tb- rendszerbe visszalépett tag a magánnyugdíjpénztári megtakarításaiból visszaigényelhette a reálhozamot és a tagdíj-kiegészítés összegét. A pénztár a visszalépett tagi kifizetéseket a tag nyilatkozatának megfelelően legkésőbb 2011. augusztus végéig teljesíti. A pénz átvételére kérhettek postai kiutalást, bankszámlára vagy önkéntes nyugdíjpénztári számlára történő átutalást, vagy azt, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alap részére utalják át. Akik nem nyilatkoztak arról, hogy hogyan szeretnék megkapni az összeget, a pénztár által ismert állandó lakcímükre  postai úton  kapják meg a pénzt.

A kiutalást követően a pénztárak elkészítik a tagokkal kapcsolatos elszámolásokat, majd elküldik a számlaértesítőket. Ebben a volt pénztártag pontos információkat kap az egyéni számlájáról és az őt megillető tagi kifizetés (hozamgarantált tőke feletti összeg, tagdíj-kiegészítés) összegéről is.

Mitől függ a kifizetett összeg nagysága?

A reálhozam nagysága a hozamok, a befizetések és az infláció időbeli alakulásától függ. Ezt a törvényben meghatározott módon számítják ki: a tag egyéni számláján jóváírt tagdíj és tagdíj-kiegészítés összegét felszorozzák a jóváírás hónapjára vonatkozó KSH által közzétett inflációs rátával. Ezt követően a pénztár megvizsgálja, hogy az így kiszámított inflációval növelt tagdíj és tagdíj-kiegészítés összege (hozamgarantált tőke) kisebb vagy nagyobb, mint az egyéni számlán szereplő összeg.  Ha a hozamgarantált tőke összege kisebb, akkor a különbözet – hozamgarantált tőke feletti összegként, vagyis reálhozamként – kerül kifizetésre a volt pénztártag részére olyan módon, ahogy arról a pénztártag rendelkezett. További információk az Országos Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság honlapján és a magánnyugdíjpénztárak honlapján találhatók.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk: www.mindennapipenzugyeink.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik