Gazdaság

Diákok hitele – kedvezményekkel

Tíz éve indult el a diákhitelrendszer, 2001 szeptemberében igényelhettek először kedvezményes kölcsönt a hallgatók.

A diákhitelt eddig több mint 300 ezer felsőoktatási intézményben tanuló diák vette fel, kétszázmilliárd forintot meghaladó összegben.

A Diákhitelt tíz éve veheti igénybe minden 40 évnél fiatalabb, felsőoktatási intézményben tanuló diák. Ehhez mindössze egy nyomtatványt kell kitölteni és leadni a közreműködő bankok, takarékszövetkezetek fiókjaiban vagy akár a nagyobb postahivatalokban

A diákhitel létrehozásának legfontosabb célkitűzése, hogy olyan diákok is továbbtanulhassanak, akinek nincs ehhez megfelelő anyagi hátterük. A hitel bármire szabadon elkölthető, és hitelbírálati díj nélkül igényelhető. Nem kell jövedelmet igazolni, és kezesre vagy más fedezetre sincs szükség. A kölcsönt szemeszterenként lehet igényelni, legfeljebb tíz félévre vehető fel, azaz egy szemeszterben felvehető legnagyobb hitelösszeg államilag támogatott képzés esetén 200 ezer forint (40 ezer Ft/hó), költségtérítéses képzés esetén maximum 250 ezer forint (50 ezer Ft/hó). A kért összeget lehet igényelni havi bontásban, de félévenként egy összegben is – a hallgató igényeihez mérten. A diákhitel kamata változó, mértéke 2011 második félévében 8 százalék. Ez a bankok által nyújtott hasonló jellegű forinthitelek (pl. fedezet nélküli személyi kölcsönök) átlagos kamatának a felét sem éri el, a hitel terhe a legalacsonyabbak közé tartozik.

A törlesztést csak a tanulmányok befejezése utáni negyedik hónaptól, de legkésőbb a 40. életév betöltése után kell megkezdeni. Az előtörlesztés díjmentes, és keresőképtelenség, munkanélküliség idejére kérhető átmeneti felmentés is. Szeptembertől bevezetik az internetes diákhitel-ügyintézést. Az online ügyintézés keretében az ügyfelek bármikor lekérdezhetik egyenlegüket,  bejelenthetik az adatváltozásokat, vagy akár módosíthatják az igényelt hitelösszeg mértékét.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk: www.mindennapipenzugyeink.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik